Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Nostalgická jazda motorákom povedie na miesto prvého štartu MMM

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Malý železničný výlet je podľa Ľubomíra Lehotského z Klubu historických koľajových vozidiel vhodný najmä pre rodiny s deťmi a tých, ktorí majú radi historické vlaky, maratón a blízke okolie Košíc.

Košice 3. októbra (TASR) - Nostalgickú jazdu historickým motorákom pripravili Maratónsky klub a Klub historických koľajových vozidiel tentoraz na miesto prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru (MMM) do Turne nad Bodvou. Historická súprava červených vláčikov odíde dnes z hlavnej železničnej stanice v Košiciach o 9.00 h. Pozvanie na jazdu prijali aj zahraniční bežci. Dejiny historického štartu najstaršieho maratónu v Európe odštartovali nie v centre Košíc, ako je tomu teraz, ale práve v neďalekej Turni nad Bodvou.

"Aj v tomto roku vyráža na miesto historického štartu maratónu historický vláčik. Na 'maratónsku trať' sa vydáva už po tretíkrát, na znak vďaky a úcty k histórii jedného z najstarších maratónov na svete," priblížil menej známe dejiny Ladislav Olexa, člen Maratónskeho klubu a prípravného výboru Medzinárodného maratónu mieru.

Nenáročný výlet do jesennej prírody, spojený so slávnostným aktom, spestrí návštevníkom aj obec Turňa nad Bodvou, ktorá v priestoroch stanice pripravila výstavu so železničiarskou tematikou. "Pri tejto príležitosti si tak chceme spomenúť aj na významného železničného staviteľa Bélu Gerstera, ktorému vďačíme za našu trať," pozýva Atila Oravecz, starosta obce Turňa nad Bodvou.

Malý železničný výlet je podľa Ľubomíra Lehotského z Klubu historických koľajových vozidiel vhodný najmä pre rodiny s deťmi a všetkých, ktorí majú radi historické vlaky, maratón a blízke okolie Košíc. "Lákadlom môže byť nenáročný turistický výstup na Turniansky hrad, Zádielsku planinu či Hájske vodopády, čím chceme cestujúcim priblížiť ďalšie atraktívne zákutia Košického kraja. Že sa tak deje pri príležitosti najvýznamnejšieho športového podujatia u nás, nás napĺňa vďakou, že sa aj naše úsilie stáva súčasťou novodobej tradície maratónskeho vlaku," doplnil. Odchod motoráka z Turne nad Bodvou do Košíc je naplánovaný o 14.55 h.

Košičanov dnes večer čaká rušná Biela noc, do ktorej sa železničiarskou Nocou svetiel zapojí aj Košická detská historická železnica. "Program na železničke sa začne o 19.00 h a potrvá do polnoci. Na detskú železničku sa návštevníci dostanú kyvadlovými autobusmi Dopravného podniku mesta Košice spred budovy Košického samosprávneho kraja na Námestí Maratónca mieru," informovala TASR Zuzana Lehotská, PR manažérka Klubu historických koľajových vozidiel pri Rušňovom depe Haniska pri Košiciach (KHKV).