Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Jovsiansku hrabinu opäť zdobia rozkvitnuté bledule

Na snímke rozkvitnuté bledule jarné karpatské na území Národnej prírodnej rezervácie Jovsianska hrabina situovanej neďaleko obce Jovsa v okrese Michalovce Foto: TASR/Roman Hanc

Bledule začali pod vplyvom teplého počasia kvitnúť tento rok oproti vlaňajšku o niekoľko týždňov skôr.

Jovsa 12. marca (TASR) - Pohľadom na tisícky rozkvitnutých bledúľ jarných karpatských sa kochajú v týchto dňoch návštevníci Národnej prírodnej rezervácie (NPR) Jovsianska hrabina. Ide o najväčšiu lokalitu s výskytom týchto, zákonom chránených kvetov na Slovensku.

Bledule začali pod vplyvom teplého počasia kvitnúť tento rok oproti vlaňajšku o niekoľko týždňov skôr. Botanik zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Ladislav Palko TASR informoval, že prvé kvety bledúľ spozoroval na území Jovsianskej hrabiny pri Zemplínskej šíravy už začiatkom februára. V minulom roku sa tam začali objavovať až v prvých marcových dňoch.

Známy posol jari zo Zemplína je zaujímavý svojou početnosťou, ale aj farebným prevedením v porovnaní s ostatnými druhmi. "Bleduľa jarná karpatská sa líši od bledule jarnej tým, že v jej populácii prevládajú dvojkvetové jedince, ktoré majú okraje lupienkov pokryté žltými škvrnami. Bleduľa jarná má zelené škvrny," vysvetlil Palko.


Bledule jarné karpatské v Jovsianskej hrabine





Známa prírodná lokalita na východe Slovenska, ktorá sa rozprestiera na ploche 260 hektárov, je v týchto dňoch už tradične pod drobnohľadom ochranárov. Návštevníkom NPR pripomínajú, že trhanie týchto kvetov, ako aj všetkých ostatných rastlín, je na území Jovsianskej hrabiny zakázané. Vzťahuje sa na ňu totiž najvyšší, piaty stupeň ochrany.

"Ľudia sú však disciplinovaní, problémy s vytrhávaním rastlín tu v posledných rokoch neevidujeme," poznamenal botanik. Prírodnú rezerváciu pri Zemplínskej šírave budú podľa jeho slov zdobiť rozkvitnuté bledule približne ešte desať dní.