Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Ľudí so sklerózou multiplex čaká na Zemplínskej Šírave abilympiáda

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Súťažiaci si môžu vybrať z 26 disciplín a počas štyroch dní je pre účastníkov okrem iného pripravený aj zaujímavý kultúrny program a večerná zábava.

Kaluža 1. júna (TASR) – Slovenský zväz sclerosis multiplex (SZSM) pripravil pre ľudí s touto diagnózou už 13. ročník Abilympiády SZSM a 6. ročník Medzinárodnej abilympiády SM, ktorá sa bude konať od piatka do pondelka (2. až 5. 6.) na Zemplínskej šírave.

Ako informovala prezidentka SZSM a koordinátorka abilympiády Jarmila Fajnorová, ide o súťažnú prehliadku pracovných schopností a zručností ľudí s diagnózou sclerosis multiplex nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky a Maďarska. Súťažiaci si môžu vybrať z 26 disciplín. Patrí medzi ne napr. aranžovanie kvetov, cukrárstvo, modelovanie z hliny, studená kuchyňa či reportážna fotografia. Počas štyroch dní je pre účastníkov okrem iného pripravený aj zaujímavý kultúrny program a večerná zábava.

Ochorením sclerosis multiplex trpí na Slovensku okolo 10.000 ľudí. Postihuje viac ženy ako mužov. Je nevyliečiteľné a vzniká rozpadom obalu nervových buniek a vlákien. Prejavuje sa nešpecifikovanými bolesťami chrbta, ťažkosťami pohybu, nesústredením i problémami s videním a artikuláciou.

U väčšiny pacientov sa prejaví prvýkrát v dospelom veku medzi 20. a 40. rokom. Ku vzniku a progresii ochorenia prispievajú genetické predispozície, výskyt v rodine, pohlavie, vek či infekčná mononukleóza. Ďalej sú nimi fajčenie, vysoký príjem soli, alkohol či nízka hladina vitamínu D.