Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Kardinál Tomko a arcibiskup Tkáč oslávia v Košiciach životné jubileá

Kardinál Jozef Tomko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výročiu oboch jubilantov bude venovaný aj koncert duchovnej hudby v piatok 28. februára, ktorý sa uskutoční o 18.00 h v Kostole sv. Antona Paduánskeho v Košiciach.

Bratislava 28. februára (TASR) - Významné životné jubileá kardinála Jozefa Tomka a emeritného arcibiskupa Alojza Tkáča spoločne oslávia v sobotu 1. marca v Košiciach.

Počas svätej omše, ktorá sa uskutoční v tento deň o 10.00 h v košickej Katedrále sv. Alžbety, si pripomenú a poďakujú Bohu za 90 rokov života a 65 rokov kňazstva kardinála Jozefa Tomka a 80 rokov života emeritného košického arcibiskupa Mons. Alojza Tkáča. Na túto slávnosť do košickej katedrály sú pozvaní všetci kňazi s veriacimi i rehoľníci, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Výročiu oboch jubilantov bude venovaný aj koncert duchovnej hudby v piatok 28. februára, ktorý sa uskutoční o 18.00 h v Kostole sv. Antona Paduánskeho v Košiciach. Zaznejú tam diela Johanna Sebastiana Bacha, Georga F. Händla, Claudia Monteverdiho, Guiseppe Verdiho, Sergeja Rachmaninova a ďalších renomovaných umelcov. Vystúpi Zbor sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety so zbormajstrom Viliamom Gurbaľom. Vstup na koncert je voľný.

Arcibiskup Alojz Tkáč
Foto: TASR
Arcibiskup Tkáč, ktorý sa 80 rokov dožíva 2. marca tohto roku, si životné jubileum pripomenie aj so svojimi rodákmi v Ohradzanoch. V nedeľu 2. marca ho na jubilejnej svätej omši o 10.30 h vo farskom Kostole Nanebovzatia Panny Márie budú sprevádzať dvaja kňazi Košickej arcidiecézy, ktorí v minulosti pôsobili ako farári v Ohradzanoch - Mons. Marián Čižmár, farár v Stakčíne, a Jozef Gnip, súčasný dekan v Trebišove, uviedla TK KBS.

Kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, oslávi 90 rokov života 11. marca 2014. Ako povedal pri tejto príležitosti pre TK KBS, veľmi rád sa vracia do svojej vlasti, na Slovensko, kde sa narodil. Jeho domovom sa však stal aj Rím, kde pôsobil dlhé desaťročia v službe siedmim pápežom. Kým vo Večnom meste sa mu páči možnosť byť v spojení s celým svetom, doma mu imponuje viera jednoduchých ľudí.

Pápež Ján Pavol II. vysvätil Jozefa Tomka za biskupa a tiež ho vymenoval za kardinála. Počas pôsobenia v Ríme (od r. 1945) kardinál Tomko vykonával rôzne úlohy, bol napríklad generálnym sekretárom Biskupskej synody. Dlhé roky bol prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov, pôsobil takisto v pápežskom Komitáte pre medzinárodné eucharistické kongresy a mnohých ďalších postoch.