Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Kechnec má problém dobudovať druhú časť sociálno-zdravotného komplexu

Na snímke starosta obce Kechnec Jozef Konkoly. Foto: TASR/Milan Kapusta

Komplex už v súčasnosti zabezpečuje zdravotnú starostlivosť aj pre zamestnancov Priemyselnej zóny Kechnec.

Kechnec 17. októbra (TASR) - Obec Kechnec pri Košiciach má problém s dobudovaním sociálno-zdravotného komplexu. Prvá časť, kde sídlia ambulancie a špecialisti, je niekoľko rokov v prevádzke, druhá časť, kde by mala byť operačná sála a lôžka, zatiaľ chýba. Obci sa podarilo vystavať zatiaľ len hrubú stavbu.

Starosta obce Jozef Konkoly vysvetlil, že pôvodne išlo o spoločnú investíciu so štátom. Neskôr štát delimitoval kompetencie na obec, ale podľa starostu zabudol delimitovať finančné prostriedky na spoločne rozostavané stavby. Obec pokračovala na vlastné finančné náklady a dodržiavala všetky dohodnuté podmienky medzi štátom a obcou.



"My by sme boli schopní toto vybudovať vlastnými prostriedkami, ale tie sú obmedzované tým, že obec môže zobrať úver len do výšky 60 percent svojho rozpočtu, a nám treba na dokončenie a sfunkčnenie zhruba 11 až 12 miliónov eur," vysvetlil TASR starosta s tým, že ak by nebolo tohto obmedzenia, obec by to vedela zrealizovať, pretože "kechnecká ekonomika" by to uniesla. Starosta však ďalej hľadá riešenia, ako by mohli komplex dokončiť. Obec už nakúpila do novej časti technologické zariadenia, röntgen.



Prvú časť komplexu otvorili v roku 2004, ambulancie tam má lekár pre dospelých a deti, zubár, gynekológ, internista, ortopéd aj reumatológ. V komplexe je profesionálne vybavené rehabilitačné pracovisko, lekáreň. V druhej časti by mala byť operačná sála a lôžková časť pre pacientov. Veľká časť ďalších lôžok by slúžila pre dôchodcov. Komplex už v súčasnosti zabezpečuje zdravotnú starostlivosť aj pre zamestnancov Priemyselnej zóny Kechnec.