Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Kechnec plánuje High-Tech park, akvapark aj Európsku integrovanú školu

Pohľad na obec Kechnec. V pozadí pod Slanskými vrchmi v údolí tečie rieka Hornád. V popredí je čiastočne vidieť cestu do Maďarska. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ďalšou iniciatívou obce je postavenie mosta cez rieku Hornád, ktorý po desaťročiach opäť spojí Kechnec s maďarskou obcou Abaújvár.

Kechnec 17. októbra (TASR) - Máloktorá obec sa môže pochváliť priemyselným parkom, zdravotným komplexom, vlastnou cestovinárňou a pekárňou a víziami vybudovať do budúcna akvapark, Európsku integrovanú školu a High-Tech park.

V Kechneci pri Košiciach s 1200 obyvateľmi je v priemyselnej zóne zamestnaných okolo 3500 ľudí z okolia a Košíc. Domácim, ale aj ľuďom z okolia je k dispozícii okrem praktického lekára pre dospelých a deti a zubára aj interná ambulancia, gynekológ, rehabilitačný pracovník a ortopéd. Do budúcna chce obec zriadiť aj zdravotnícke laboratóriá a poskytovať sociálne služby starším obyvateľom.

"Táto koncepcia v prvom rade zohľadňuje občana, jeho potreby a uspokojiť svoje osobné, rodinné, životné podmienky a garantuje určité istoty v tom, že je tu vytvorených 3500 pracovných miest," povedal pre TASR starosta obce Jozef Konkoly, ktorý úraduje od roku 1990. Počas jeho pôsobenia vzrástol počet obyvateľov obce na dvojnásobok. Priemyselný park podporuje dopravná infraštruktúra, neďaleko je letisko, napojenie na európsku diaľničnú sieť, cez obec prechádza železničná trať, ktorá spája Poľsko, Slovensko a Maďarsko. Starosta očakáva v priemyselnom parku ďalšiu expanziu.



Momentálne sa tam podľa starostu nachádza 12 vyrábajúcich firiem, ďalšie tam majú zakúpené pozemky. "Terajšie územie priemyselnej zóny je zabudované jednou tretinou, to znamená, že je tu ešte obrovský priestor a potenciál na ďalší príliv domácich a zahraničných investorov." Obec tam chce v budúcnosti vybudovať v najbližších rokoch na ploche 36 hektárov aj tzv. High-Tech park. K pracovným miestam v automobilovom, elektrotechnickom, strojárenskom či potravinárskom priemysle tak plánuje vytvoriť pracovné príležitosti aj v informačno-komunikačných technológiách.



Ďalšou iniciatívou obce je postavenie mosta cez rieku Hornád, ktorý po desaťročiach opäť spojí Kechnec s maďarskou obcou Abaújvár. Most bude postavený z príspevku Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF), desať percent poskytnú vlády oboch krajín a zvyšných päť percent prefinancujú obe samosprávy. Stáť bude približne 4,2 milióna eur.

Obec plánuje vybudovať Európsku integrovanú školu

Na snímke plot miestnej materskej školy, na ktorom sú umiestnené rozprávky s ilustráciami v troch jazykoch - v slovenčine, v maďarčine a v angličtine.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Integrovanú európsku školu plánuje postaviť obec Kechnec pri Košiciach. Škola by mala pripraviť kvalifikovaných odborníkov pre Priemyselnú zónu Kechnec. Zameranie by tak bolo viac praktické ako teoretické.

"Vzdelanie veľmi výrazne tlačíme do popredia. Chceme, aby na jednom mieste boli všetky typy škôl, od materskej až po možnosť vysokej školy do záberu bakalára. S vytvorenými podmienkami pre vedu, výskum, odbornými učebňami, laboratóriami, počítačovými miestnosťami, internátom, športoviskami," priblížil pre TASR autor myšlienky a starosta obce Jozef Konkoly. V rámci areálu by fungoval aj praktický lekár a knižnica. Tento projekt je vypracovaný už 11 rokov, vedenie obce ho prezentovalo po celom svete.

Škola by podľa vízií spolupracovala s firmami z priemyselného parku, tie by mohli participovať na vzdelávacom procese a poskytnúť škole aj technologické vybavenie.

"Súčasťou vzdelávania by boli výmenné pobyty študentov, ktoré by škola realizovala v partnerstve s podobnými školami v zahraničí. Integrovaná európska škola bude poskytovať výučbu v cudzích jazykoch – anglicky, nemecky, príp. francúzsky. Žiak by mal možnosť začať už od materskej školy a v rámci jednej inštitúcie pokračovať až po univerzitný typ štúdia," povedal starosta.