Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Kolapsy z tepla v Košiciach sú v norme, pribúdajú bodnutia hmyzom

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Neubauer

S ťažkosťami prichádzajú do nemocnice aj seniori, ktorí trpia sprievodnými ochoreniami adekvátnymi ich veku.

Košice 12. augusta (TASR) - Urgentné pracoviská košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) zaznamenávajú počas pretrvávajúcich horúčav v priemere 15 pacientov za deň, ktorí sa v dôsledku prehriatia dostanú do kolapsového stavu. "Ide o ľudí v rôznom veku. Väčšina z nich však trpí chronickými chorobami a v tomto počasí sa ich ťažkosti znásobujú," informovala dnes hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

S ťažkosťami prichádzajú do nemocnice aj seniori, ktorí trpia sprievodnými ochoreniami adekvátnymi ich veku. Doposiaľ sa vyskytlo len pár prípadov, v ktorých si stav pacienta vyžiadal hospitalizáciu. Väčšina z nich potrebovala len ošetrenie z dôvodu dehydratácie, čiže podanie fyziologického roztoku na zavodnenie organizmu. "Napriek pretrvávajúcim horúčavám sa stále nedá hovoriť o extrémnom náraste kolabujúcich ľudí. Pred pár rokmi sme totiž denne evidovali desiatky takých pacientov. Tento stav svedčí o tom, že ľudia sú disciplinovanejší a snažia sa rešpektovať rady lekárov," uviedla Šustová.

Lekári odporúčajú najmä starším ľuďom vyhýbať sa pobytu vonku, hlavne na poludnie, a nevystavovať sa priamemu slnku. Mali by ostávať v tieni, najlepšie vo vyvetraných miestnostiach, samozrejmosťou je dodržiavanie pitného režimu.

"Od uplynulého víkendu však registrujeme viac prípadov bodnutia hmyzom. V nedeľu sme ambulantne ošetrili ženu po uštipnutí sršňom a pribúdajú najmä uštipnutia osou a ovadom. Denne ošetríme v priemere päť - šesť takýchto prípadov," konštatovala hovorkyňa UNLP. Bodnutia hmyzom sa prejavili sťaženým dýchaním a lokálnym opuchom v mieste uštipnutia. Nikto zatiaľ nebol hospitalizovaný.

Podľa odborníkov by ľudia mali vonku používať obuv, hlavne keď kvitne ďatelina, a do prírody sa neobliekať do pestrých kvetovaných šiat. K odporúčaniam ďalej patrí nepoužívať parfumy, ak dozrieva ovocie, nepohybovať sa v blízkosti ovocných stromov, v prírode nepiť z otvorených plechoviek a nepriesvitných fliaš a tiež aplikovať repelenty.