Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Komunitné projekty na východe môžu získať Karpatskú cenu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční v decembri a prezentácia ocenených inovácií bude aj na nadchádzajúcom medzinárodnom podujatí Karpatskej platformy na jar 2022.

Košice 19. októbra (TASR) – Komunitné projekty a iniciatívy z východného Slovenska sa môžu uchádzať o Karpatskú cenu za sociálne inovácie. Pilotný ročník ocenenia vyhlásila Karpatská platforma občianskej spoločnosti, ktorá prepája iniciatívy z občianskeho sektora v štyroch krajinách vrátane Slovenska. Prihlasovanie projektov organizácií a neformálnych zoskupení z Košického a Prešovského kraja je možné do 15. novembra.

Udeľovanie Karpatskej ceny na Slovensku zastrešuje ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj. Súťažné projekty sú podmienené témou. „Projekty, s ktorými sa môžu organizácie zapojiť do súťaže, by sa mali týkať oblastí mobilizácie sociálneho, kultúrneho a ekonomického potenciálu komunity, inklúzie, rozvoja nových sociálnych sietí a sociálnych partnerstiev, podpory dobrovoľníctva, budovania partnerstiev medzi organizáciami občianskej spoločnosti, samosprávou a súkromnou sférou, rozvoja komunitnej filantropie a sociálnej zodpovednosti, cezhraničnej spolupráce medzi organizáciami občianskej spoločnosti, ktorá prispela k riešeniu lokálnych výziev,“ priblížila riaditeľka ETP Slovensko Veronika Poklembová. Víťazný projekt získa finančnú odmenu vo výške 500 eur.

Zakladajúcimi partnermi Karpatskej platformy občianskej spoločnosti sú tiež Karpatská nadácia – Maďarsko, Karpatská nadácia - Ukrajina a poľská Nadácia Karpatská brána. Výzva na cenu dáva organizáciám a neformálnym skupinám príležitosť, aby predstavili svoje komunitné iniciatívy realizované za posledné dva roky.

V každej zo zapojených krajín bude ocenený jeden víťaz. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční v decembri a prezentácia ocenených inovácií bude aj na nadchádzajúcom medzinárodnom podujatí Karpatskej platformy na jar 2022. Organizátori tiež publikujú brožúru s popismi najlepších sociálnych inovácií.

Porota, ktorá bude vyberať najlepší zo slovenských projektov, bude zložená zo zástupcov ETP Slovensko, Karpatskej nadácie a Košice IT Valley.