Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Koronakríza ochromila v Trebišove kultúru, kino obnovuje premietania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Úsporné opatrenia mesta stále pretrvávajú, financovanie samosprávy je však podľa radnice nedostatočné, respektíve deficitné na pokrytie celkových nákladov spojených s činnosťou mesta.

Trebišov 1. júna (TASR) – Mestské kino Slávia v Trebišove vo štvrtok (4. 6.) obnoví premietania filmov s dodržaním stanovených opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. "Od polovice júna má mesto avizované od distribučných spoločností doplnenie portfólia premiér nových filmov," uviedla v pondelok pre TASR hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

Vzhľadom na uplatnenie opatrení a pravidiel vydaných hlavným hygienikom SR nebude pritom možné zatiaľ obsadiť celú kapacitu kinosály. Pri dodržaní dvojmetrových rozstupov sa na premietaní jedného filmu môže zúčastniť maximálne 47 návštevníkov.

Aj keď v dôsledku priaznivého vývoja epidemiologickej situácie dochádza k postupnému uvoľňovaniu mnohých preventívnych opatrení, miestna či regionálna kultúra ostáva podľa hovorkyne mesta vzniknutou pandémiou stále ochromená.

"Plánované kultúrne podujatia sa v dôsledku prepuknutia pandémie museli úplne zrušiť. Mesto bolo nútené zatvoriť celý objekt Mestského kultúrneho strediska (MsKS), pozastaviť jeho činnosť, ako aj ponuku kultúrnych služieb. Zariadenie presunulo dve väčšie divadelné predstavenia na tohtoročnú jeseň. Augustové oslavy Dní mesta Trebišov v takom rozsahu, ako si ich pamätajú Trebišovčania a návštevníci mesta z ostatných rokov, sa neuskutočnia," priblížila Mištaničová. Plánovanie kultúrno-spoločenských podujatí na ďalšie obdobie je podľa nej možné len v závislosti od uvoľňovania ďalších vládnych a epidemiologických opatrení, ako aj od rozhodnutia vlády poskytnúť určité formy pomoci pre samosprávy, keďže mestské kultúrne stánky doposiaľ neboli zahrnuté do podporných ekonomických balíkov štátu.

Úsporné opatrenia mesta stále pretrvávajú, financovanie samosprávy je však podľa radnice nedostatočné, respektíve deficitné na pokrytie celkových nákladov spojených s činnosťou mesta. Ekonomické dôsledky koronakrízy sú viditeľné aj na úseku miestnej kultúry. Trebišovské MsKS nemá formu príspevkovej či rozpočtovej organizácie, ale je priamou súčasťou samosprávy mesta ako jeho oddelenie. "Napriek negatívnym finančným dosahom nového koronavírusu na verejnú správu a celú územnú samosprávu mesto Trebišov má snahu zachovať a udržať zamestnanosť aj vo svojom kultúrnom zariadení na rovnakej úrovni ako v období pred nástupom koronakrízy," konštatovala hovorkyňa.