Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košice ožijú bojovými udalosťami z roku 1491

Dobové divadlo s upútavkou na Hlavnej ulici v Košiciach 2. mája 2014 na sobotňajšie rytierske slávnosti - rekonštrukciu historickej udalosti v Košiciach v roku 1491. Foto: TASR/František Iván

V rekreačnej oblasti Anička na priestranstve pred reštauráciou Ryba sa tak uskutoční autentická rekonštrukcia obliehania mesta Košice vojskami poľského kráľa Jána Albrechta Jagelovského v roku 1491.

Košice 2. mája (TASR) – Historické centrum metropoly východného Slovenska bolo dnes v rámci osláv Dní mesta Košice svedkom pochodu rytierov a zároveň dobového divadla s upútavkou na sobotňajšiu (3.5.) rekonštrukciu historickej udalosti v Košiciach v roku 1491.

V rekreačnej oblasti Anička na priestranstve pred reštauráciou Ryba sa tak uskutoční autentická rekonštrukcia obliehania mesta Košice vojskami poľského kráľa Jána Albrechta Jagelovského v roku 1491. Spoločnosť Via Cassa, hosťujúca šermiarske skupiny a skupiny vojenskej histórie zo Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny a Poľska, popoludní a podvečer predvedú svoje umenie v jedinečnom predstavení znázorňujúcom dávne historické udalosti.

Návštevníci budú mať možnosť zúčastniť sa aj animačného programu a najmä tí mladší určite ocenia aj možnosť návštevy tábora rytierov.

Ako uvádza oficiálna stránka spoločnosti Via Cassa, diváci budú môcť vidieť časť poľského vojska táboriaceho za hradbami mesta Košice, ktoré oblieha. Nasledovať bude bojový stret medzi nimi a mestskou žoldnierskou armádou, po ktorom ukončia poľské vojská obliehanie a odtiahnu smerom na Prešov.

Dobové divadlo s upútavkou na Hlavnej ulici v Košiciach 2. mája 2014 na sobotňajšie rytierske slávnosti - rekonštrukciu historickej udalosti v Košiciach v roku 1491.
Foto: TASR/František Iván


História hovorí, že po smrti uhorského kráľa Mateja Korvína si uhorské stavy volili nového kráľa Vladislava II. Jagelovského. „S jeho zvolením sa nezmieril poľský kráľ Ján Albrecht Jagelovský. V lete 1490 Ján Albrecht s vojskom v sile 5000 mužov, medzi nimi bolo aj 500 Tatárov, prekročili uhorské hranice a takmer bez odporu prenikol až k Pešti, kde sa stretol so svojím bratom Vladislavom na rokovaní, ktoré sa skončilo bez dohody. Ján Albrecht sa stiahol na územie východného Slovenska, kde sa mu podarilo obsadiť Prešov a Sabinov, ale neúspešne obliehal Košice,“ hovoria historici z Via Cassa.

Galéria: Dobové divadlo s uputávkou na Hlavnej ulici v Košiciach





Po prvý raz v histórii bolo mesto ostreľované kanónmi, niektoré strely zasiahli aj Dóm svätej Alžbety a vážne ho poškodili. Vo februári 1491 uzavrel Vladislav II. s bratom prímerie, na základe ktorého sa mladší brat zriekol nárokov na uhorský trón a ako zálohu si mohol ponechať obe obsadené mestá.