Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Počas Bielej noci v Košiciach platia rozsiahle dopravné obmedzenia

Košické autobusy. Foto: TASR/František Iván

Na nočných autobusových linkách N1, N2 a trolejbusovej linke N71 premávať veľké autobusy.

Košice 4. októbra (TASR) - Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) posilní dnes dopravu pre kultúrne podujatie Biela noc. „Vzhľadom na očakávaný zvýšený záujem o akciu budú na nočných autobusových linkách N1, N2 a trolejbusovej linke N71 premávať veľké autobusy,“ informovala TASR hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Počas Bielej noci sa na detskej historickej železnici uskutoční podujatie Noc svetiel. Pre očakávaný zvýšený počet cestujúcich medzi Námestím maratónu mieru a Košickou detskou historickou železnicou v Čermeli bude posilnená doprava. Premávať bude zadarmo autobus s označením BEZPLATNÁ DOPRAVA. Posledný spoj z Čermeľa pôjde až na Staničné námestie.

Počas Medzinárodného maratónu mieru (MMM) dôjde naopak k obmedzeniam v mestskej hromadnej doprave (MHD). „Stane sa tak túto nedeľu (5.10.) v čase od 8.00 h do 15.30 h. Zmeny sa nedotknú električkovej linky R2 a autobusových liniek 26, 34 a RA. Náhradná autobusová linka X7 nebude premávať,“ spresnila Karaffová. Ostatné linky budú rozdelené na vetvy. Odchody spojov budú zachované podľa cestovných poriadkov.

Na nerušený priebeh MMM budú dohliadať aj policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. Ako uviedla ich hovorkyňa Jana Mésarová, v nedeľu od skorého rána musia vodiči mimoriadnu pozornosť venovať priestoru pred plavárňou na Ulici protifašistických bojovníkov. „Na plavárni sú šatne pre vyše 2000 bežcov, preto je tu podstatne zvýšený pohyb chodcov,“ upozornila. Úplná uzávera ciest na trase MMM sa začne od 7.30 h na Námestí osloboditeľov, kde je rozcvičovací priestor pre bežcov. Od 8.30 h musia motoristi počítať s obmedzeniami a regulovaním cestnej premávky na celej trase MMM.

„Obmedzenia v cestnej doprave končia priebežne, podľa pohybu pretekárov po trati MMM, v čase od 14.30 h do 15.00 h. Ukončenie podujatia je o 15.00 h,“ doplnila Mésarová.

Zároveň vyzvala motoristov, aby dodržiavali pokyny príslušníkov polície a usporiadateľskej služby a tiež, aby si dopredu naštudovali obchádzkové trasy pri príchode alebo odchode z mesta.