Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Košickému bomberovi potvrdili 25-ročný trest za terorizmus

Košičana Ladislava Kuca (na snímke uprostred) vedú príslušníci ZVJS potom, ako ho 19. júna 2013 okresný súd Košice I. za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25-ročný trest odňatia slobody. Dnes rozsudok potvrdil vyšší súd. Foto: TASR/František Iván

Ladislav Kuc je zodpovedný za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia v Košiciach, hoci jeho obhajoba trvala na tom, že je duševne chorý.

Košice 10. septembra (TASR) – Krajský súd v Košiciach dnes potvrdil 25-ročný trest odňatia slobody za terorizmus pre Ladislava Kuca. Podľa verdiktu je 34-ročný Košičan zodpovedný za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia v Košiciach v roku 2011 a ďalšie činy vrátane výroby výbušnín a nedovoleného ozbrojovania.

Odvolací súd tak zamietol odvolanie muža, ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, voči rozsudku okresného súdu. Kuc, ktorý bol dosiaľ vo väzbe, sa tak stal prvým Slovákom odsúdeným za obzvlášť závažný zločin terorizmu. Rozhodnutie súdu si vypočul mlčky, nehybne a bez prejavu emócií.

Hoci obhajoba trvala na tom, že jej klient je duševne chorý, kontrolný znalecký posudok preukázal, že bol za svoj čin plne zodpovedný. Advokátka tiež argumentovala neúmerne vysokým trestom a namietala právnu kvalifikáciu zločinu ako terorizmu, čo však súd neuznal.

"Druhostupňový súd mal preukázané, že obžalovaný v rámci súdenej trestnej činnosti nekonal skratovo, chaoticky, nelogicky, respektíve so znakmi duševnej choroby, ale konal v priebehu približne troch rokov sofistikovane, utajovane a s premysleným cieľom," konštatoval senát krajského súdu. Obžalovaný svojím konaním podľa senátu obmedzoval slobodnú činnosť štátu.

Obhajkyňa po verdikte nevylúčila podanie dovolania na Najvyšší súd SR. "Zastávam názor, že je to neprimerane prísny trest, v plnom rozsahu je použitá len generálna prevencia. V demokratickom štáte by sa malo prihliadať aj na individuálnu prevenciu," uviedla pre novinárov. Jej klient podľa nej potrebuje liečbu na uzatvorenej psychiatrii. "Ja tvrdím, že obžalovaný nechápe zmysel a účel toho trestného konania," konštatovala.

Podľa rozsudku spáchal Kuc bombový útok a ďalšie činy, ako je výroba výbušnín, nedovolené ozbrojovanie, vydieranie či zastrašovanie. K výbuchu podomácky vyrobenej bomby, uloženej v odpadkovom koši, došlo podvečer 28. decembra 2011 na košickej Ulici protifašistických bojovníkov. Zhodou šťastných okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Podľa verdiktu okresného súdu sa Kuc činov dopustil "v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu štátu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat".

Pred krajský súd sa prípad dostal už druhýkrát. Okresný súd Košice I vlani v máji odsúdil Kuca za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25-ročné väzenie. Obhajoba sa odvolala a argumentovala novým znaleckým posudkom, podľa ktorého obžalovaný pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať. Krajský súd napokon rozsudok zrušil a vec vrátil nižšiemu súdu s tým, že je potrebný kontrolný posudok znaleckej organizácie. Ten potvrdil príčetnosť obžalovaného s tým, že nebol duševne chorý, mal len poruchu osobnosti. Okresný súd mu tak v júli opakovane vymeral 25-ročný trest v ústave na výkon väzby s najvyšším stupňom stráženia.