Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Detská železnica v Košiciach povozí deti aj na historickom vlaku

Košická detská historická železnica zorganizovala aj napriek daždivému počasiu jazdy pred Medzinárodným dňom detí. Deťom rozdávali lízatká a cestovateľské pasy. Najstaršia parná lokomotíva Katka v strednej Európe z roku 1884 ťahala za sebou krytý vykurovaný vagón s klasickou pecou. Košice, 31. mája 2020. Foto: TASR - František Iván

Je z roku 1884 a ťahá za sebou krytý a teraz aj vykurovaný vagónik, dodal Lehotský.

Košice 31. mája (TASR) – Občianske združenie (OZ) Detská železnica Košice si v nedeľu pripravilo pre deti pri príležitosti ich medzinárodného sviatku (1. 6.) jazdu historickým vlakom. Môžu sa na ňom počas celého dňa povoziť zo stanice v Čermeli do rekreačnej zóny Alpinka a späť. Dostanú i sladkú pozornosť a cestovateľské pasy.

"Počasie nám to trošku prekazilo, ale predsa len sme chceli byť už dnes pripravení, pretože v pondelok už niektoré deti nastupujú do materských a základných škôl, tak sme im chceli urobiť trošku radosť. Som veľmi rád, že prišli aj tí, ktorí sa nezľakli počasia, lebo hovorí sa, že nie je zlé počasie, len zlé oblečenie a ak máte dobrú náladu a takú cestovateľskú túžbu, tak si určite nájdete aj tie najkrajšie cestovateľské zážitky práve na košickej detskej historickej železnici," uviedol predseda OZ Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

Ako ďalej povedal, vypravili najstaršiu funkčnú parnú lokomotívu v strednej Európe - Katku.



"Je z roku 1884 a ťahá za sebou krytý a teraz aj vykurovaný vagónik. Je tam veľmi príjemné teplo z klasickej pece. Ide o švajčiarsky vagónik, ktorý nám v auguste minulého roku zdemolovala vodárenská cisterna, ale všetko už je po oprave, takže ľudia si užijú jazdu aj v zlom počasí," dodal Lehotský.