Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

KOŠICE: Divadlo Thália uvádza v premiére operetu Slečna Netýkavka

Tlačová beseda Divadla Thália Színház k pripravovanej premiére operety Slečna Netýkavka. Na snímke skúška operety Marianne – Judit Laxová, Celestin – Péter Nádasdi a Denise – Lilla Dégnerová. Košice, 13. apríla 2015. Foto: FOTO TASR – František Iván

Autorom svetoznámej operety s pôvodným názvom Mamzelle Nitouche je francúzsky skladateľ Hervé, libreto napísali Henry Meilhac a Arthur Milhaud. Jej premiéra sa konala v roku 1883.

Košice 13. apríla (TASR) - Košické Divadlo Thália v rámci spestrenia ponuky žánrov siahlo vo svojej prebiehajúcej 45. sezóne po operetnom titule. V premiére tak vo štvrtok (16.4.) uvedie ľahkú, zábavnú, ale aj dôvtipnú francúzsku operetu Slečna Netýkavka (Nebántsvirág).



Dostatočne zamotaný, často až ťažko sledovateľný príbeh plný zvratov, ktorý aj na posledné chvíle dokáže prekvapiť, zavedie publikum na koniec 19. storočia do Francúzska. Opereta sa odohráva v dievčenskej škole, v divadle mesta Ponterey a v tamojších kasárňach. "Táto inscenácia hovorí o tom, že každý túži byť niekým iným a niečo skrýva. Ide aj o vydanie sa na cestu sebapoznania, samozrejme, že veľmi ľahkým a humorným spôsobom. Predsa však, ako v každej dobrej hre, aj tu hľadáme odpovede - kto sme, čo sa v nás skrýva, a ak máme nejaký talent, nejaký dar, čo s tým urobíme," priblížil pre TASR hru dramaturg divadla Miklós Forgács. Inscenácia je podľa neho nielen spevácky, ale aj herecky mimoriadne zaujímavá. Popri speve je v nej silný situačný humor, v ktorom sa tak účinkujúci môžu herecky "vyžiť".

Režisérom je známy maďarský herec István Mikó, ktorý je považovaný za odborníka hudobného divadla a ľahších žánrov. V operete sa predstavia herci ako Péter Nádasdi, Lilla Dégner, Mária Szabó Kövesdi, Árpád Pólos či Lívia Varga.