Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Divadlo tvrdí, že ich účasť na festivale zrušili z politických dôvodov

Košické kultúrne centrá na tému 6. ročník festivalu pouličného umenia USE THE C!TY (Použi mesto) v Košiciach 17. júna 2014. Na snímke sprava riaditeľka festivalu Blanka Berkyová, koordinátor festivalu Ján Hološ a dramaturgička festivalu Zuzana Dovičáková počas pod veľkou farebnou inštaláciou s dáždnikmi. Foto: TASR/František Iván

Riaditeľ organizácie K13 – Košické kultúrne centrá Ján Kováč odmietol, že ich vystúpenie zrušili z politických dôvodov.

Košice 15. mája (TASR) - Zástupcom Medzinárodného divadelného štúdia Farma v jeskyni sa nepáči, že ich škrtli z programu blížiaceho sa košického Festivalu Use the City a tvrdia, že sa tak udialo z politických dôvodov. Uviedli, že mali byť highlightom podujatia, avšak dva týždne pred vystúpením ich vymazali z propagačných materiálov. Predviesť mali inscenáciu Informátori, ktorá vznikla na podklade skutočnej kauzy, tá mala vo Švajčiarsku škandálnu súdnu dohru v roku 2013. Riaditeľ organizácie K13 – Košické kultúrne centrá Ján Kováč odmietol, že ich vystúpenie zrušili z politických dôvodov.

"Prestížny súbor Farma v jeskyni mal v Košiciach hrať po prvý raz, pozvanie na festival prišlo v decembri 2014 od projektovej manažérky festivalu Use the City Blanky Berkyovej, realizovala sa technická obhliadka priestoru v Košiciach, boli potvrdené zmluvné podmienky vystúpenia. Začiatkom apríla Blanka Berkyová telefonicky oznámila súboru, že predstavenie sa musí podľa riaditeľa Kováča zrušiť, pretože je politicky príliš kontroverzné," uviedol manažér súboru Jan Valter. Dodal, že tento postoj bol neskôr K13 označený za nedorozumenie a s hosťovaním inscenácie sa ďalej počítalo, čo dokazujú tlačové správy a propagačné materiály festivalu.

Ale dva týždne pred vycestovaním sa situácia zopakovala. Divadelníci dostali podľa Valtera aj písomné vysvetlenie v znení: „ ..v zmysle rozhodnutia Mgr. Jána Kováča, riaditeľa organizácie K13 - Košické kultúrne centrá, vám s poľutovaním oznamujem, že z dôvodu politickej povahy nie je možné uviesť predstavenie Informátori v priestoroch Kasární Kulturpark, ktoré sa malo uskutočniť dňa 30.05.2015.“

Režisér Farmy v jeskyni považuje konanie K13 Jána Kováča za škandálne a nebezpečné. "Nepoškodil týmto neúctivým a neprofesionálnym konaním len náš súbor a hosťujúcich umelcov, ktorým takto vznikla finančná a časová strata. Predovšetkým spochybnil fungovanie kultúrnej inštitúcie financovanej z verejných zdrojov, ktorá má byť riadená na základe umeleckých, a nie politických preferencií, ktorá má vytvárať služby pre občanov Košíc."

Súhlasí s ním riaditeľ Stanice Žilina-Záriečie, ktorá bola spoluproducentom predstavenia, Marek Adamov. Podľa neho je hrozivé, ak ide naozaj o cenzúru z politických dôvodov. Pridáva sa aj ďalšia spoluproducentka predstavenia Yvona Kreuzmannová, ktorá tvrdí, že je namieste, aby riaditeľa K13 odvolali z funkcie.

Šéf K13 Ján Kováč tvrdenia odmietol. "Podujatie Informátori bolo zrušené z dôvodu skrátenia dotácie Ministerstva kultúry SR o 33 percent. Politické dôvody zrušenia podujatia zásadne odmietame," uviedol pre TASR Kováč.