Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Košice dostanú pôžičku 20 miliónov eur od štátu na dopravu a šport

Primátor mesta Košice Richard Raši. Foto: TASR/František Iván

Prioritou Košíc na nasledujúce obdobie je aj riešenie autobusovej a električkovej dopravy.

Bratislava 9. júla (TASR) – Mesto Košice dostane návratnú finančnú pomoc od štátu vo výške 20 miliónov eur na realizáciu projektov a investícií najmä v oblasti dopravy a športu, ktorú bude musieť splatiť do 10 rokov. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie návratnej finančnej výpomoci na projekty realizované na území mesta Košice z dielne Ministerstva financií SR, ktorý dnes schválila vláda.

Z vyčlenených prostriedkov sa majú zabezpečiť kľúčové projekty na území mesta, medzi ktoré patria súvislé opravy a rekonštrukcie komunikácií, integrovaná koľajová doprava, modernizácia električkových tratí a výstavba futbalového štadióna. Použitie výdavkov je výsledkom rokovaní predstaviteľov mesta Košice a rezortu financií.

"Poskytnutím finančnej výpomoci sa mestu Košice významne pomôže realizovať vyššie uvedené ciele. Splátky vyplývajúce z finančnej výpomoci sú nastavené tak, že mesto bude schopné uhrádzať svoje záväzky," konštatuje ministerstvo v materiáli.

V tomto roku plánujú Košice uskutočniť súvislé opravy komunikácií s rozlohou 58.266 štvorcových metrov (m2) vo finančnom objeme 2,35 milióna eur a ďalšie opravy chodníkov za 1,4 milióna eur. V rokoch 2015 až 2016 sa chce zamerať na rekonštrukcie komunikácií o rozlohe 127.103 m2 v hodnote 10,7 milióna eur. Na tento účel by malo dostať finančnú výpomoc 8 miliónov eur.

Prioritou Košíc na nasledujúce obdobie je aj riešenie autobusovej a električkovej dopravy. Dopravný podnik mesta v súčasnosti dokončuje nákup 122 autobusov a piatich elektrobusov, čo predstavuje viac ako 50-% obnovu vozového parku. Zároveň vďaka eurofondom nakupuje 28 nových električiek. Rovnako mieni realizovať integrovanú koľajovú dopravu a modernizovať vybrané uzly električkových tratí. Na spolufinancovanie týchto veľkých rozvojových akcií, ktoré majú odstrániť havarijný stav tratí a vozového parku, bude Košiciam poskytnutá pôžička 4 milióny eur.

Ďalších 8 miliónov eur pôjde na výstavbu nového futbalového štadióna. "Výstavba športového zariadenia celomestského významu by vytvorila podmienky pre rozvoj športu na území mesta a v nemalej miere aj podporu mládežníckeho športu. Zároveň by išlo o multifunkčné využitie zariadenia na kultúrne a spoločenské podujatia," uvádza sa v schválenom dokumente.