Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Spoločnosť EEI: Parkovacie miesta v Košiciach pomaly pribúdajú

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Do dvoch týždňov bude podľa parkovacej spoločnosti EEI priamou výstavbou dokončených 220 parkovacích miest, 68 z nich je už hotových.

Košice 8. marca (TASR) – Parkovacia spoločnosť EEI dnes zverejnila údaje o aktuálnom počte vybudovaných parkovacích miest v Košiciach. Tie podľa nich postupne pribúdajú, po ústupe zimy a nepriaznivého počasia sa stavebné práce zintenzívnili. Ich napredovanie však podľa mediálneho zástupcu spoločnosti EEI Karola Wolfa stále závisí od procesu schvaľovania stavebných povolení.

Ako povedal, v schválenom harmonograme riešenia statickej dopravy z apríla 2015 bola uvedená výstavba 730 parkovacích miest, daný počet bol však postupne upravovaný smerom nahor, nakoľko EEI hľadala spoločne s mestom ďalšie miesta, ktoré by mohli byť schválené.

"Počet 1500 nových parkovacích miest bol a stále ostáva našou ambíciou, preto dané počty navyšujeme a hľadáme ďalšie riešenia. Ide však o to, že ako sa ten projekt vyvíja a ako sa ukazuje, v ktorých lokalitách a kde je reálna potreba parkovacích miest a kde by to bolo zbytočné, tak o tom vlastne diskutujeme s mestom. Pokiaľ to bude možné, tak my tie parkovacie miesta vybudujeme. V tejto chvíli je však tá situácia takáto,“ vysvetlil Wolf.

Celkovo podali žiadosti na realizáciu 774 parkovacích miest. "Z nich bola na podnety tretích strán zamietnutá výstavba 28 miest, čím sa počet možných novovybudovaných miest ustálil na čísle 746," uviedol Wolf s tým, že k dnešnému dňu bolo schválených 436 miest, to znamená na tieto miesta je vydané stavebné povolenie alebo ohlásenie drobnej stavby. Na zvyšných 310 parkovacích miest ešte stále prebiehajú konania.

Do dvoch týždňov bude podľa Wolfa priamou výstavbou dokončených 220 parkovacích miest, 68 z nich je už hotových. Zvyšné miesta, ktoré sú už schválené, postupne pribudnú do mája. "Môžem však potvrdiť, že naša spoločnosť ukončí výstavbu parkovacích miest v zmysle harmonogramu, to znamená 18 týždňov po nadobudnutí právoplatnosti posledného stavebného povolenia, nie však neskôr ako hovorí dátum uvedený v príslušnom stavebnom povolení," vysvetlil Wolf.

"Aktuálne evidujeme sťažnosti obyvateľov niektorých ulíc, ktorí sa rozhodli, že nové parkovacie miesta v konečnom dôsledku nechcú. Takto „visí vo vzduchu“ 67 miest, voči ktorým obyvatelia vyjadrili námietky. Konkrétne napríklad obyvatelia Mlynárskej ulice sa obávajú, že ich nové miesta obsadia návštevníci centra," skonštatoval mediálny zástupca EEI.

Rovnako Košičania nie sú podľa jeho slov naklonení i výstavbe parkovacieho domu, ktorý ponúkli vybudovať minulý rok pri obchodnom centre na Čsl. armády. "Zatiaľ je to v takom štádiu, že ľudia, ktorí žijú v tejto lokalite, dávajú najavo, že nepotrebujú parkovací dom. My sme povedali, že ak ľudia povedia, že ten parkovací dom potrebujú a ho chcú, tak ho postavíme," doplnil Wolf.

Od 1. júla 2016 sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšírila o desať mestských lokalít. Košickí mestskí poslanci schválili v polovici júna minulého roka bratislavskej spoločnosti EEI prenájom viacerých úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel. Tento krok sa stretol s vlnou nevôle, aktivisti zvolali viacero protestov a spísali petíciu za zmenu koncepcie parkovania v meste Košice.