Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Súd čaká na posudok o duševnom stave v kauze ekoteroristu

obžalovaný Ladislav K Foto: TASR/František Iván

Okresný súd vlani v máji odsúdil Košičana, ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25 rokov odňatia slobody.

Košice 27. marca (TASR) – Okresný súd Košice I dnes opätovne odročil hlavné pojednávanie s Ladislavom K., obžalovaným z terorizmu za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia a ďalších činov. Súd stále čaká na nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného. Obhajoba trvá na tom, že Ladislav K. je duševne chorý.

V poradí tretí posudok má vypracovať znalecká organizácia, ktorá chce pozorovať duševný stav Ladislava K. Sudca informoval, že za účelom pozorovania obvineného prevezú do Trenčína.

Okresný súd vlani v máji odsúdil Košičana, ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25 rokov odňatia slobody. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Slovenska. Súd pritom vychádzal z posudkov znalcov, podľa ktorých obžalovaný nie je duševne chorý. Ladislav K. sa ihneď odvolal.

Obhajoba následne argumentovala novým posudkom, podľa ktorého obvinený pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať. Krajský súd napokon rozsudok zrušil a vec vrátil nižšiemu súdu s tým, že je potrebný kontrolný posudok znaleckej organizácie.

Podľa obžaloby a pôvodného rozsudku spáchal Ladislav K. bombový útok, ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania. K výbuchu podomácky vyrobenej bomby uloženej v odpadkovom koši došlo podvečer 28. decembra 2011 na košickej ulici Protifašistických bojovníkov. Zhodou šťastných okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Podľa rozsudku sa Ladislav K. činov dopustil "v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu štátu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat".