Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Košice hľadajú milióny eur pre rozpočet, zvýšiť sa majú miestne dane

Košice. Foto: TASR/S. Písecký

Predstavitelia mesta uviedli, že pre viaceré vládne predvolebné balíčky budú musieť v návrhu rozpočtu obmedziť niektoré investície.

Košice 20. novembra (TASR) - Mesto Košice v týchto dňoch pripravuje svoj rozpočet na nasledujúci rok, ktorý bude musieť vziať do úvahy aj viaceré zmeny zákonov. Ich dosah na rozpočet bude predstavovať 18 miliónov eur. Tie bude musieť mesto nájsť z iných zdrojov, respektíve znížením viacerých výdavkov. K opatreniam patrí aj navrhované zvýšenie daní z nehnuteľností.

Ako ďalej v stredu informoval košický magistrát, rozpočet na rok 2020 bol aj témou pondelkového (18. 11.) stretnutia vedenia mesta s 19 zúčastnenými starostami mestských častí. Predstavitelia mesta uviedli, že pre viaceré vládne predvolebné balíčky budú musieť v návrhu rozpočtu obmedziť niektoré investície. "Primátor Jaroslav Polaček ubezpečil starostov, že aj napriek veľmi ťažkým časom, ktoré k nám prichádzajú, nedostanú ich mestské časti menej ako po iné roky. Na druhej strane však pripustil, že sa nebudú môcť realizovať niektoré rozvojové aktivity, ktoré mali naplánované s mestom Košice," oznámil magistrát.

Mesto aj na základe podnetov starostov akceptovalo niektoré ich návrhy na úpravu rozpočtu. Riaditeľ magistrátu Marcel Čop pripomenul viaceré legislatívne zmeny, ktoré nastali počas tohto roka. Tie zvyšujú finančné zaťaženie samospráv bez toho, aby na nich mestá alebo obce získali dodatočné finančné zdroje. Okrem "chodníkovej novely", ktorá zdvojnásobila náklady na zimnú údržbu, musí mesto hľadať finančné zdroje na tzv. obedy zadarmo, rekreačné poukazy, zvyšovanie miezd pedagogických zamestnancov a zamestnancov v sociálnej oblasti, novelu o základných požiadavkách na bezpečnosť detských ihrísk a tiež novelu zákona o sociálnych službách. Tieto dodatočné náklady vyčíslil na zhruba 12 miliónov eur. K tejto sume je potrebné prirátať ešte okolo šesť miliónov eur, o ktoré mesto príde na podielových daniach po nedávno prijatom zákone o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane z príjmov fyzických osôb.

"Úsporami pri verejných obstarávaniach a chode mesta spolu s čiastočným využitím rezervného fondu vieme vykryť osem miliónov eur. Zostáva nám však ďalších desať miliónov eur, ktorých výpadok musíme nahradiť. Pri súčasne platnej legislatíve nemáme inú možnosť, ako vyriešiť spomínaný výpadok úpravou miestnych daní a poplatkov," uviedol Čop.

Primátor už preto absolvoval viaceré stretnutia s významnými zamestnávateľmi v meste vrátane oceliarní U. S. Steel, v utorok (19. 11.) vystúpil aj na konferencii organizovanej Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK), kde jej účastníkov a ďalších podnikateľov informoval o navrhovanom zvýšení daní z nehnuteľností.

Mesto už zaslalo návrh rozpočtu členom mestskej rady, ktorí o ňom budú onedlho rokovať. Samotné mestské zastupiteľstvo bude o rozpočte rozhodovať 12. decembra. Primátor mesta dovtedy plánuje zvolať pracovné stretnutie s poslancami zastupiteľstva, na ktorom ich bude informovať o všetkých aspektoch navrhnutého rozpočtu.

"Ak chceme byť zodpovedným hospodárom a nechceme ohroziť chod mesta Košice, nemáme veľmi na výber a budeme musieť pri schvaľovaní rozpočtu pristúpiť aj k niektorým menej populárnym opatreniam. Náš rozpočet na rozdiel od toho štátneho musí byť vždy vyrovnaný. Mrzí nás to, že na sociálne balíčky tejto vlády sa budú musieť poskladať aj Košičania. Robíme však všetko preto, aby sme úpravy v sadzbách miestnych daní a poplatkov nastavili čo najcitlivejšie a občanov sa to dotklo v čo najmenšej miere. Môžem povedať, že v rámci kompenzácií zrušíme poplatky za drobný stavebný odpad. Zároveň navrhujeme pri sadzbách mestských daní a poplatkov výrazné zľavy pre nízkopríjmové skupiny, ťažko zdravotne postihnutých občanov a seniorov," dodal Čop.