Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Košice budú hostiť hlavné podujatie osláv Dňa Európy

Ilustračné foto FOTO TASR/František Iván

Pre verejnosť budú pripravené infostánky, súťaže a rôzne hudobno-tanečné vystúpenia.

Košice 8. mája (TASR) – Aj tento rok sa bude na Slovensku v piatok 9. mája oslavovať Deň Európy, a teda aj symbolické narodeniny Európskej únie. V tento deň si totiž Európa pripomína vydanie Deklarácie Roberta Schumana, ktorá je považovaná za vznik modernej európskej integrácie.

Hlavné podujatie pri príležitosti osláv európskych narodenín sa uskutoční v Košiciach, pričom od 10. do 22. hodiny budú pre verejnosť pripravené infostánky, súťaže a hudobno-tanečné vystúpenia. Z organizačného výboru podujatia informovali, že o 18.30 h vystúpi skupina Hrdza, o 19.45 h Chiki Liki Tua a o 21. hodine program vyvrcholí koncertom skupiny Para.

"Európska únia sa stala neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Preto si každý rok 9. mája pravidelne pripomíname Deň Európy - symbolické narodeniny Európskej únie. Tento rok, rovnako ako v minulom roku, budeme oslavovať v Košiciach. Naším cieľom je ľudí zabaviť, ale im aj pripomenúť, že sme všetci súčasťou jednej veľkej európskej rodiny. Slovensko do nej patrí už desať rokov a ja som rád, že aj toto výročie sme si tento rok patrične pripomenuli. Na košické oslavy všetkých čo najsrdečnejšie pozývam a dúfam, že sa s nami príjemne zabavia," uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Nebudú chýbať ani žlté ruže, ktoré v tento deň už tradične rozdávajú organizátori občanom v niekoľkých mestách SR. Na príprave podujatia sa spolu so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku podieľali aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí a Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.