Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Hrajúcu fontánu v Košiciach dočasne vypustili

Na archívnej snímke Hrajúca fontána v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

Správa mestskej zelene je v súčasnosti pred fázou prípravy na verejné obstarávanie.

Košice 10. júna (TASR) – Hrajúcu fontánu na košickej Hlavnej ulici dočasne vypustili, prevádzkyschopná by mala byť opäť v piatok popoludní. Dôvodom vypustenia bola obhliadka v súvislosti s jej plánovanou rekonštrukciou. Ako pre TASR za Správu mestskej zelene v Košiciach uviedol Peter Sasák, sezónu 2022 by chceli začať s obnovenou fontánou.

Informácie získané pri obhliadke využijú pri príprave podkladov na verejné obstarávanie týkajúce sa rekonštrukcie technologického vybavenia fontány, ktorá slúži od roku 1997. Podľa Sasáka sa jej technické zariadenia dostávajú na hranu životnosti.

„Z dôvodu častých porúch a nákladnej údržby sme sa rozhodli urobiť prvý krok k jej obnove. Obnova sa bude týkať technologického vybavenia fontány, ktoré je už morálne aj technicky zastarané. Väčšina technických častí sa nachádza pod zemou v riadiacej miestnosti fontány, preto bude väčšia časť prác mimo zraku verejnosti,“ povedal.

V telese fontány bude podľa jeho slov najviditeľnejšia zmena osvetlenia a dýz. Počíta sa aj s výmenou čerpadiel, častí rozvodov, ventilov, elektroniky a riadenia fontány. Po vzore moderných fontán má ísť o diaľkovo a digitálne riadenú fontánu, ktorá bude pracovať väčšinu času automaticky a sama upozorní obsluhu aj na poruchy.

Správa mestskej zelene je v súčasnosti pred fázou prípravy na verejné obstarávanie. „Po získaní potrebných podkladov od našich technikov pristúpime k príprave verejného obstarávania,“ doplnil Sasák.