Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Košické kultúrne centrum Tabačka rozširuje svoje priestory i ponuku

Ilustračné foto Foto: TASR

Nové rekonštruované priestory, ktoré budú zaberať 2500 štvorcových metrov, sa tím Tabačky Kulturfabrik rozhodol predstaviť počas Dňa otvorených dverí v sobotu 16. mája.


Košice 10. mája (TASR) - Kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik v Košiciach štartuje ďalšiu etapu činnosti s rozšírenými priestormi a novým modelom fungovania. Ten so sebou prináša zväčšenie programovej ponuky a služieb za účasti viacerých partnerov z oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu.

V Tabačke tak od tohto mesiaca pribudne multifunkčná sála pre divadlo, hudbu a tanec, galéria súčasného umenia, klubové kino, divadelný Black Box, nahrávacie a printové štúdiá, priestory pre svetelný dizajn, ale i rezidenčný hostel či moderné bistro. Informovala o tom PR manažérka Tabačky Kulturfabrik Nina Šilanová.

Nové rekonštruované priestory, ktoré budú zaberať 2500 štvorcových metrov, sa tím Tabačky Kulturfabrik rozhodol predstaviť počas Dňa otvorených dverí (DOD) v sobotu 16. mája, ako aj cez interaktívnu webovú prezentáciu. Na stránke http://www.tabacka.sk/cover-story sa užívateľ môže priestormi virtuálne prejsť.

Projekt kultúrneho centra Tabačka Kulturfabrik realizuje v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK) združenie Bona Fide, ktoré je v oblasti nezávislej kultúry v Košiciach aktívne už viac než 20 rokov.

"Práve podpora začínajúcich autorov, zdieľané pracovné miesta a prepojenie na úspešné lokálne firmy odlišujú Tabačku Kulturfabrik od bežného kultúrneho centra. Našou prioritou je posilnenie oblasti kreativity formou vytvárania podmienok pre vznik nových spoluprác. Tabačka naplní vízie kreatívneho inkubátora a start-upovej podpory pre nové kultúrne iniciatívy, jednotlivcov i komunity," uviedol riaditeľ Tabačky Kulturfabrik Peter Radkoff.

Medzi partnerov, ktorí budú v centre pôsobiť, patria divadlo Na Peróne, HUBa – co-working, Copyvait, s. r. o., Emer Servis, Orgon Studio/Tabačka Records, združenie Street Art Communication, Showmedia, s. r. o., t-n-g space a Visit Košice.

"Počet partnerov však nie je definitívny a Tabačka je otvorená novým spoluprácam a podporovateľom. Na dlhodobé udržanie tohto náročného projektu bude Tabačka potrebovať viaczdrojové financovanie a okrem vlastných zdrojov aj ďalšiu finančnú podporu, za ktorú však dokáže ponúknuť adekvátne benefity," konštatovala Šilanová.

Počas soboty (16.5.) bude návštevníkom sprístupnená celá budova, rozšírené priestory, aj zákulisie celého centra. Súčasťou programu budú stretnutia s umelcami, koncerty, divadelné etudy, inštalácie výtvarníkov, premietania a prehliadky nových priestorov. Akcia bude súčasťou Noci múzeí a galérií 2015.