Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Košické kúpalisko Triton opravujú, brány otvorí v júni

Na snímke práce na kúpalisku 22. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Letné kúpalisko Triton v Košiciach disponuje tromi bazénmi, šmykľavkou a toboganom – jediným v Košiciach.

Košice 22. apríla (TASR) – Na košickom kúpalisku Triton prebieha od marca oprava technických zariadení s kompletnou výmenou bazénovej technológie. Obnova tiež zahŕňa nové rozvody kúrenia a softvérový systém pre regulovanie kvality vody. Skúšobnú prevádzku spustia koncom mája, pre návštevníkov by sa mali brány kúpaliska otvoriť v júni.

"Ak všetko pôjde dobre, predpokladáme otvorenie sezóny 15. júna, keďže od začiatku júna treba ešte počítať s odbermi a analýzami vody u hygienikov," uviedol dnes pre TASR Ondrej Vargic, konateľ spoločnosti Miestny podnik služieb, ktorá Triton prevádzkuje. Náklady na práce a technológie sú podľa neho do 100.000 eur, z toho 90.000 eur poskytne košický magistrát, ktorý rekreačný komplex vlastní. Mestské zastupiteľstvo schválilo túto položku na aprílovom zasadnutí. Zvyšok financií vykryje Mestská časť Košice Juh. Pôvodne predpokladané náklady z októbra minulého roku boli podľa Vargica okolo 150.000 eur, čo sa podarilo znížiť pri zazmluvnení dodávateľov.

"Kompletne vymenenú bazénovú technológiu a techniku verejnosť ani nebude vidieť, ale bude ju môcť vnímať tým, že nebudú poruchy, nebudú výkyvy v teplotách vody, ako to bolo v minulosti a podobne," vysvetľuje konateľ rozsah opráv. Dôjde tiež k výmene kovových filtrov za sklolaminátové, ktorých životnosť je omnoho vyššia, či výmene kovových ventilov za plastové.

Práce zahŕňajú aj montáže kúrenárskych rozvodov, ventilov a čerpadiel. Firma Siemens je hlavným dodávateľom nového softvérového systému. "Softvérová oblasť znamená počítačom riadenú kvalitu vody, dávkovanie všetkých predpísaných prísad do vody, čo vylúči subjektívne dávkovanie a zabezpečí maximálne spoľahlivé zastúpenie daných prísad," dodal Vargic.

Letné kúpalisko Triton v Košiciach disponuje tromi bazénmi, šmykľavkou a toboganom – jediným v Košiciach. V areáli sa nachádza ihrisko pre plážové športy, sprchy, prezliekarne, stánky s občerstvením a tenisový kurt.