Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Na košickom Luníku IX je o voľby prezidenta zatiaľ malý záujem

Na snímke časť unudenej volebnej komisie v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky vo volebnej miestnosti na prevažne rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach v sobotu 15. marca 2014. Na sídlisku je minimálny záujem o voľby. Foto: TASR/František Iván

Voľby prezidenta voličov v trebišovskej rómskej osade nelákajú.

Košice 15. marca (TASR) - Voľby prezidenta SR na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dnes dopoludnia zatiaľ nevzbudili veľkú pozornosť. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov dvoch okrskových komisií väčšinou prázdna.

V dvoch okrskoch na Luníku IX je zapísaných 3750 voličov. "Doterajší priebeh je pokojný, žiadne konflikty sme nemuseli riešiť," povedal o 9.00 h pre TASR predseda okrskovej komisie č. 1 Michal Síkora. Predpokladá, že záujem voličov sa v priebehu dňa ešte zvýši. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov okrskové komisie nezaznamenali.

Jeden z mála voličov, ktorý ráno prišiel odovzdať svoj hlas, bol bývalý starosta tejto mestskej časti, Jozef Šana. "Každý občan SR by si mal uvedomiť, že potrebujeme prezidenta, a mal by prísť," povedal pre TASR.

Na sídlisku vládla dopoludnia pokojná atmosféra, obyvatelia nakupovali potraviny, na uliciach sa hrali deti. Viacerí oslovení obyvatelia uviedli, že voliť nepôjdu. "Nemá to význam, nič sa nezmení," uviedol rezignovane jeden z nich. Konštatoval, že na Luníku IX nebola ani žiadna predvolebná kampaň, nikto z kandidátov sem neprišiel. Viacerí miestni Rómovia sa obávajú ďalšieho búrania bytoviek mestom pre narušenú statiku.



Voľby prezidenta voličov v trebišovskej rómskej osade nelákajú

Malý záujem o prezidentské voľby mali dnes dopoludnia obyvatelia v rómskej osade v meste Trebišov. Do okrsku č. 3 prišlo za prvé štyri hodiny voliť len asi 15 ľudí.

"Momentálne nie je veľký záujem o voľby, zatiaľ prišlo veľmi málo voličov, uvidíme, či sa to počas dňa zmení," uviedol pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie Pavol Kovalík. Nezáujem je podľa neho aj preto, že v osade sa nerobila predvolebná kampaň. "Oni ani nepoznajú kandidátov do týchto volieb, takže dosť ťažko sa im rozhoduje. Väčšina mien im nehovorí nič, takže aj to je dôvod, prečo nechodia voliť," domnieva sa šéf komisie.

V rómskej osade sú zriadené dva volebné okrsky, celkovo je tam asi 1600 zapísaných voličov.