Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Košice chcú na opatrenia pred koronavírusom vyčleniť 2,5 milióna eur

Na archívnej snímke mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Poslanci na MsZ prerokujú deväť bodov, pričom väčšina z nich sa bude týkať opatrení na zmiernenie následkov šíriaceho sa nového koronavírusu.

Košice 23. marca (TASR) – Neplánované mestské zastupiteľstvo (MsZ) pre opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom zvolal primátor Košíc Jaroslav Polaček na štvrtok (26. 3.). Ako uviedol vo svojom vyhlásení, je pripravený nastaviť mestský rozpočet tak, aby v prvej etape vyčlenili na opatrenia sumu 2,5 milióna eur.

Poslanci na uvedenom MsZ prerokujú deväť bodov, pričom väčšina z nich sa bude týkať opatrení na zmiernenie následkov šíriaceho sa nového koronavírusu. Pomoc Košičanom podľa jeho slov nebude len v potravinových a hygienických balíčkoch. „Našou úlohu je doručiť každému jednému ochranné rúško a všetko to, čo bude potrebovať na najbližšie ťažké obdobie,“ dodal s tým, že opatrenia majú chrániť najmä starších obyvateľov Košíc.

Jedným z opatrení má byť aj bezplatné parkovanie v Košiciach počas mimoriadneho stavu. Zdôvodnil to súčasnou potrebou preferovať osobnú dopravu a nie hromadnú. „Zároveň všetkým tým, ktorí mali zakúpené časové cestovné lístky v mestskej hromadnej doprave (MHD) umožníme, aby im platili ďalších 60 dní navyše odo dňa, keď prestali platiť v období za mesiac marec,“ spresnil Polaček.

Okrem toho sa primátor rozhodol, že si na najbližšie krízové obdobie zníži svoj plat na najnižšiu možnú zákonom stanovenú hodnotu.