Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Mesto Košice je presvedčené, že pri predaji akcií postupovalo správne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Spoločnosť KOSIT, a. s., uviedla, že aktivity Polačeka a Gibódu vníma ako začiatok predvolebnej kampane.

Košice 12. júla (TASR) – Mesto Košice je presvedčené, že pri prevode 29 kusov akcií zodpovedajúcich 29-percentnému podielu na základnom imaní spoločnosti KOSIT, a. s., postupovalo správne. „Veríme, že správnosť tohto postupu potvrdí svojím rozhodnutím aj súd,“ v reakcii na žalobu, ktorú na Okresný súd Košice v tejto veci podali nezávislí poslanci mestského zastupiteľstva Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda, to pre TASR povedal vedúci komunikačného referátu mesta Košice Jozef Marko.

Spoločnosť KOSIT, a. s., uviedla, že aktivity Polačeka a Gibódu vníma ako začiatok predvolebnej kampane. „Preto sa nebudeme zapájať do ich politického marketingu,“ povedala za spoločnosť Silvia Karolyiová.

Polaček a Gibóda podali v stredu (11.7.) na Okresný súd Košice žalobu na mesto Košice a na maltskú spoločnosť Wood Waste Management Limited, ktorá je majoritným akcionárom spoločnosti KOSIT, a. s. Ako TASR informovali, v žalobe žiadajú súd, aby svojím rozhodnutím určil, že zmluva, ktorou mesto Košice šiesteho júla 2017 previedlo 29 percent akcií spoločnosti KOSIT, a. s., a ktorou prišlo aj o spaľovňu odpadov za kúpnu cenu odsúhlasenú mestským zastupiteľstvom v Košiciach vo výške 4,61 milióna eur, je neplatná.

Podľa poslancov Polačeka a Gibódu bol znalecký posudok neaktuálny, bol porušený zákon, Obchodný zákonník aj stanovy spoločnosti KOSIT, a. s. Napádajú aj výslednú sumu, za ktorú prešlo 29 percent akcií spoločnosti KOSIT, a. s., z mesta na spoločnosť Wood Waste Management Limited. „Nazdávame sa, že mesto Košice svoj akciový podiel predalo pod cenu," hovoria.

Ako dvojica poslancov tvrdí, žalobu sa rozhodla podať na základe zverejnenia výročnej správy o hospodárení spoločnosti KOSIT, a. s., za rok 2016.