Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Košický kraj

Košice niektoré projekty financované z eurofondov neukončili v termíne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V súvislosti s nepriaznivou finančnou situáciou Košíc podľa magistrátu zatiaľ nie sú ohrozené žiadne projekty financované z eurofondov.

Košice 13. februára (TASR) - Mesto Košice pracovalo minulý rok na projektoch financovaných z eurofondov v celkovej hodnote 72 miliónov eur. Niektoré však nestihlo ukončiť. Pre TASR to potvrdil magistrát s tým, že v prípade Slaneckej cesty, modernizácie depa v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) a vnútroblokov Jasuschova - Bauerova a Turgenevova - Lomonosovova realizujú dokončovacie práce.

Práce na vnútroblokoch dokončujú noví zhotovitelia. "Mesto na základe usmernenia ministerstva podalo žiadosť o nefunkčný projekt. Práce, ktoré sa ukončili do konca roka 2023, sú hradené z eurofondov. Zvyšné sa budú realizovať v tomto roku," uviedlo mesto. Do konca roka sa na vnútrobloku Turgenevova - Lomonosovova zrealizovali práce zhruba za 506.000 eur, nedočerpané eurofondy sú vo výške okolo 182.200 eur. Pri revitalizácii vnútrobloku Jasuschova - Bauerova sa do konca roka stihli vyčerpať peniaze do výšky schválených eurofondov.

Projekt Prvky zelenej infraštruktúry - MŠ Kalinovská 9, kde mali vzniknúť zelené strechy a dažďové záhrady, sa napokon nerealizoval. S pôvodným zhotoviteľom sa dohodli na ukončení zmluvy a mesto odstúpilo aj od zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z eurofondov.

Nepokračovala ani dostavba pavilónu pri Materskej škole Hrebendova na Luníku IX, ktorá sa začala ešte v roku 2018. Zhotoviteľ na stavbu nenastúpil. Mesto to zdôvodňuje dĺžkou verejného obstarávania, zdĺhavou kontrolou a následne nedostatkom času. V rámci nenávratného finančného príspevku tak mesto nebude môcť využiť sumu 202.000 eur.

Hotová nie je ani Slanecká cesta. Do konca vlaňajška bolo v rámci jej rekonštrukcie preinvestovaných 17 miliónov eur. "Presnú výšku toho, koľko dostane mesto z eurofondov, budeme vedieť niekedy v marci, v súčasnosti prebieha na ministerstve posúdenie dodatku zmluvy o dielo vo výške 1,44 milióna eur. Odhadujeme, že celkový finančný príspevok z eurofondov a štátneho rozpočtu môže byť niečo okolo 15 miliónov eur," uviedol magistrát.

Výdavky za dokončovacie stavebné práce v priebehu tohto roka by mali byť na úrovni okolo 1,2 milióna eur. "Od zhotoviteľa si budeme nárokovať všetky škody vzniknuté nedodržaním aktualizovaného termínu dokončenia - 22. december 2023. Takisto budeme pre nedodržanie termínu od neho požadovať aj penále," dodalo mesto.

Stále pokračujú aj dve etapy modernizácie údržbovej základne v DPMK, práce mali byť hotové vlani v novembri. "Pre ukončenie operačného programu v roku 2023 požiadal DPMK ministerstvo dopravy o možnosť fázovania projektu aj v rámci nového operačného programu Slovensko a posun termínu dokončenia," spresnilo mesto s tým, že rezort žiadosti vyhovel.

V súvislosti s nepriaznivou finančnou situáciou Košíc podľa magistrátu zatiaľ nie sú ohrozené žiadne projekty financované z eurofondov. Všetko však podľa neho bude závisieť od mestského zastupiteľstva, v akej podobe schváli rozpočet na tento rok.