Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Matečná vyzdvihla úroveň novej veterinárnej nemocnice v Košiciach

Tlačová konferencia ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR k otvoreniu Univerzitnej veterinárnej nemocnice v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach v piatok 3. marca 2017. Na snímke vľavo ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, vpravo labradorský retríver v areáli nemocnice. Foto: TASR/Roman Hanc

Nová nemocnica začína svoju prevádzku pre verejnosť od pondelka 6. marca.

Košice 3. marca (TASR) – Nová nemocnica pre zvieratá v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach začína svoju prevádzku pre verejnosť od pondelka 6. marca. Univerzitnú veterinárnu nemocnicu s modernými prístrojmi vybudovali s podporou eurofondov a tvorí súčasť vedeckého parku MediPark Košice.

"Slúžiť bude pre spoločenské zvieratá, predovšetkým psy a mačky, a veríme, že zabezpečí vyšší štandard v oblasti veterinárnej medicíny. Prepájame tu klinickú časť s oblasťou vedy a výskumu, a samozrejme so vzdelávaním našich študentov," uviedla dnes rektorka univerzity Jana Mojžišová.



Priestory a prístrojové vybavenie nemocnice si v sprievode rektorky dnes prezrela ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Pripomenula, že ide o zariadenie, ktoré na Slovensku nemá obdobu. "Je na prospech zvierat, o ktoré sa chceme starať, ale zároveň prináša aj veľké možnosti, jednak pre pedagógov, ktorí môžu online vyučovať, a určite aj pre študentov, pre ktorých učiť sa tu musí byť takým malým zázrakom," skonštatovala ministerka.

Prednostka kliniky malých zvierat Alexandra Trbolová informovala, že nemocnica má všetky potrebné oddelenia. "Je tu onkologická ambulancia, ambulancia pre chirurgiu, traumatológiu, stomatológiu, máme ambulanciu oftalmologickú, gynekologickú a dokonca aj laboratórium asistovanej reprodukcie," konštatovala. Veterinári tu dokážu realizovať kompletnú mikrochirurgiu, k dispozícii sú aj inkubátory pre novonarodené mačiatka a šteniatka, či špeciálny laminárny box na prípravu liekov pre onkologických pacientov.

Nemocnica bude slúžiť aj ako referenčné pracovisko. Súkromní veterinárni lekári do nej budú môcť posielať zvieracích pacientov, ktorí majú komplikácie alebo si vyžadujú špeciálne operačné zákroky s prípadnou následnou hospitalizáciou a monitoringom pacienta. V budúcnosti bude klientom k dispozícii nonstop, s urgentným príjmom po 18.00 h.

Ministerka Matečná zavítala na UVLF v rámci dnešného programu v Košiciach, kde jej rezort organizoval pre poľnohospodárov stretnutie zo série Informačných dní. Hlavnou témou bolo financovanie poľnohospodárstva v roku 2017 zo strany EÚ a štátu. Ministerka na ňom ubezpečila, že pomoc v tejto oblasti bude systematickejšia, pričom jedným zo systémových opatrení bude podpora zamestnanosti.