Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Košická muralistická maľba popularizuje vodozádržné opatrenia

Na snímke Hrajúca fontána, ide o najstaršiu spievajúcu fontánu v Československu, v Košiciach 17. mája 2020. Postavená bola v roku 1986 a rozsiahlo zrekonštruovaná v rokoch 1996 až 1997. Foto: TASR – František Iván

Maľba má zároveň poukázať na prínos dažďových záhrad, ktoré KSK vlani vybudoval na piatich stredných školách.

Košice 15. júna (TASR) – Veľkoplošná maľba, ktorá vznikla na budove telocvične Strednej odbornej školy technickej v Košiciach, má spopularizovať vodozádržné opatrenia. Ako o tom informovala vedúca komunikačného oddelenia Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková, KSK chce aj prostredníctvom street artu zvyšovať informovanosť verejnosti o prirodzenom kolobehu vody v prírode a ľudských zásahoch doň.

"Cieľom náučnej maľby je spestriť školu, motivovať verejnosť a originálnym spôsobom prispieť k informovanosti ľudí o potrebe zadržať vodu v krajine," uviedol autor muralistického diela, košický výtvarník Martin Pavlov.

Maľba má zároveň poukázať na prínos dažďových záhrad, ktoré KSK vlani vybudoval na piatich stredných školách. "Ukázalo sa, že tieto vodozádržné opatrenia nie sú finančne nákladné, no sú efektívne, pretože účelne zadržiavajú dažďovú vodu. Toto riešenie chceme ešte viac spopularizovať a priblížiť aj mladým ľuďom," vyjadril sa k projektu predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že dažďové záhrady vznikli v rámci Programu obnovy krajiny KSK.

Dažďové záhrady v minulom roku kraj okrem Strednej odbornej školy technickej v Košiciach vybudoval aj na košickej Obchodnej akadémii na Watsonovej ulici, na Strednej odbornej škole veterinárnej v Košiciach-Barci, na Strednej odbornej škole technickej v Michalovciach a na Technickej akadémii v Spišskej Novej Vsi.