Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Košický kraj

Na Hlavnej ulici v Košiciach osadili 19-metrový vianočný strom

Ilustračná snímka Foto: TASR -Henrich Mišovič

Smrek daroval Košičanom aj vďaka súčinnosti starostky obce súkromný vlastník, ktorému strom ohrozoval majetok, ale aj ľudí v okolí. 

Košice 18. novembra (TASR) - Vianočný strom osadili dnes na košickej Hlavnej ulici pri soche Immaculaty. Strom vysoký 19 metrov pochádza z obce Malá Lodina v okrese Košice - okolie.

"Je to smrek obyčajný, má 30 rokov, to sme zistili po vyrúbaní, jeho výška je 19 metrov, v prsnej výške má hrúbku 38 centimetrov," priblížil TASR riaditeľ Mestských lesov Košice Tibor Róth.

Smrek daroval Košičanom aj vďaka súčinnosti starostky obce súkromný vlastník, ktorému strom ohrozoval majetok, ale aj ľudí v okolí. Výška tohtoročného symbolu Vianoc je podobná tomu z minulého roku, vtedy strom doviezli z mestských lesov v oblasti Kojšova v okrese Gelnica. "Minuloročný strom bol po osadení máličko vyšší, bol mohutnejší a košatejší, ale myslím si, že aj tento je rovnako pekný," zhodnotil Róth.

Keďže išlo o nadrozmerný náklad, strom z Malej Lodiny do Košíc prevážali lesníci v sprievode policajných vozidiel. Inštalácia pomocou žeriava a ukotvenie prebehli bez problémov. Dopoludnia smrek zložili z auta pomocou ťažkého žeriava a kmeň ukotvili v špeciálnej šachte v centre mesta.

Svetlá na vianočnom stromčeku sa rozsvietia 5. decembra, čo bude zároveň i začiatok Košických rozprávkových Vianoc 2016.