Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Košický kraj

Nulové eurobankovky ponúka aj Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach

Ilustračná snímka. Foto: archív

Obrazovým motívom novej bankovky sú skleníky botanickej záhrady s kvitnúcimi leknami a znak UPJŠ.

Košice 22. augusta (TASR) – Suvenír v podobe eurobankovky s nulovou hodnotu si budú môcť odniesť najnovšie návštevníci Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Obrazovým motívom novej bankovky sú skleníky botanickej záhrady s kvitnúcimi leknami a znak UPJŠ. Záujemcovia si ju budú môcť kúpiť od piatka (24.8.) od 9.00 h na Mánesovej 23 v Košiciach. Informovala o tom v stredu hovorkyňa UPJŠ Linda Babušík Adamčíková.

Košická botanická záhrada je tak ďalšou inštitúciou, ktorá vychádza na suvenírovej eurobankovke. Tlačená je s povolením Európskej centrálnej banky (ECB) v tlačiarni cenín na bavlnenom papieri používanom pri výrobe pravých eurobankoviek. Jej farba je z 500-eurovej a formát z 20-eurovej bankovky.

"Ako motív na prednej strane sme zvolili pohľad na skleníky botanickej záhrady, ktoré boli spustené do prevádzky v októbri roku 1958, a tento rok oslávia 60. výročie prevádzky, dnes už v zmodernizovanej podobe. Pred skleníkmi je možné vidieť kvitnúce vodné rastliny z rodu lekno (Nymphaea), ktoré sa každé leto pýšia vo vodnej nádrži na Ekologickej náučnej ploche. Obraz na bankovke dotvára znak Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorej súčasťou botanická záhrada je," uviedol Pavol Mártonfi, poverený výkonom funkcie riaditeľa botanickej záhrady.

Predaj suvenírovej eurobankovky bude viazaný buď na kúpu vstupeniek do botanickej záhrady, alebo aj osobitne v záhradníckej predajni vedľa vstupu do areálu. "Množstvo je limitované počtom piatich kusov suvenírových eurobankoviek na osobu alebo vstupenku," informovala Babušík Adamčíková. Pre mimokošických záujemcov sa začne predaj na dobierku o desať dní neskôr. Viac informácií o predaji nulových bankoviek je na webstránke botanickej záhrady.

Vydávanie oficiálnych Euro Souvenir bankoviek sa začalo v roku 2015 vo Francúzsku s cieľom propagácie turizmu. Sú na nich zobrazené známe kultúrne a historické pamiatky či turisticky zaujímavé lokality. Na nulovú eurobankovku sa už dostali aj košická zoologická záhrada a Dóm sv. Alžbety.