Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

V Košiciach otvorili centrum komplexných služieb pre postihnuté deti

Na snímke vľavo mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie Alexander Wittwer, vpravo Ulrich Stürzinger zo Švajčiarskej agentúry pre rozvoj a spoluprácu počas tlačovej besedy. Košice, 15. apríla 2015. Foto: TASR/František Iván

Realizácia trojročného projektu potrvá do 30. júna 2015, finančný príspevok je z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, podporu poskytla aj Slovenská republika a Územný spolok SČK Košice - mesto.

Košice 15. apríla (TASR) – Komplexný systém sociálnej starostlivosti pre postihnuté deti a mladistvých zaviedli v košickom Domove sociálnych služieb (DSS) Slovenského Červeného kríža (SČK). Celkové náklady na projekt, ktorý je vo finálnej fáze, sú 1,02 milióna eur s finančnou podporou Švajčiarska. Zrekonštruovaný a zmodernizovaný DSS na Komenského ulici 19 dnes slávnostne otvorili za prítomnosti švajčiarskeho veľvyslanca v SR Alexandra Wittwera.



"Projekt pre nás priniesol zabezpečenie komplexného systému starostlivosti o deti a mladistvých s najvyšším stupňom postihnutia v jednom objekte, čo toto mesto a tento región nevyhnutne potrebuje. Všetky služby sú tu pod jednou strechou, to znamená sociálne, zdravotné, prevažne rehabilitačné služby, vzdelávanie, poradenstvo, stravovanie i záujmová činnosť. Pomôže to a uľahčí život nielen postihnutým deťom, ale aj ich rodinám," uviedla pre novinárov riaditeľka Územného spolku SČK Košice–mesto Lucia Cangárová.

Vďaka projektu "CESTA" došlo k rekonštrukcii objektu DSS, rozšíreniu kapacity zariadenia, bezbariérových priestorov a poskytovaných služieb, ako aj zavedeniu inovatívnych metód. V zariadení pribudla jedáleň, nové vybavenie, rozširujú sa možnosti rehabilitácie vrátane metodiky TheraSuit. Pracovníci a dobrovoľníci, ktorí sa postihnutým deťom venujú, absolvovali rôzne vzdelávacie kurzy a semináre.

Celková kapacita zariadenia je 20 klientov, v závislosti od potrebného rozsahu starostlivosti, ktorá je od 20 do 40 hodín týždenne. V súčasnosti domov poskytuje starostlivosť pre 18 klientov, ich vekový priemer je 18 rokov. Všetci majú kombinované postihnutia, časté epileptické záchvaty, osem je nehovoriacich, šesť z nich si vyžaduje kŕmenie, jeden používa plienky a štyria sú imobilní.

DSS na Komenského je zariadením rodinného typu so športovo-relaxačným nádvorím a záhradou. Priestory umožňujú umiestniť klientov podľa veku, zdravotného stavu a rozvoja schopností tak, aby sa navzájom nerušili.

Projekt má tri hlavné aktivity, prvou je mobilizácia a budovanie odborných kapacít, druhou stavebné úpravy s prístavbou a treťou dovybavenie existujúcich a zavedenie nových služieb. Stavebné úpravy priniesli rekonštrukciu, rozšírenie a dobudovanie priestorov z 286 na 1067 metrov štvorcových. "Zahrnuli zateplenie, výmenu okien, podláh, zrekonštruované sociálne zariadenia, tri nové toalety pre imobilných. Pribudla miestnosť na hydroterapiu, nová kuchyňa so zázemím a jedáleň, priestory na terapie a spoločenská miestnosť v podkroví, nový komunikačný priestor vrátane šatní. Veľkú radosť máme aj z exteriérových úprav. Na dvore s bezbariérovým prístupom je pružná plocha s pergolou na tienenie, pribudla záhrada s úpravou na gardenterapiu, canisterapiu, cvičenia a relax," hovorí Cangárová.

Realizácia trojročného projektu potrvá do 30. júna 2015, finančný príspevok je z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, podporu poskytla aj Slovenská republika a Územný spolok SČK Košice - mesto. Partnermi sú košická Spojená škola na Vojenskej ulici a švajčiarska Nadácia pre bývanie mladých ľudí so zdravotným stihnutím.

Projekt ocenili švajčiarsky veľvyslanec i Ulrich Stürzinger zo Švajčiarskej agentúry pre rozvoj a spoluprácu, ktorí zdôraznili humanitárny aspekt pomoci. "Môžem povedať, že ide o projekt, kde boli naozaj veľmi dobre investované naše zdroje," uviedol Stürzinger.