Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Pochod s dáždnikmi vyjadril solidaritu s utečencami

Dáždnikový pochod v Košiciach pri príležitosti Svetového dňa utečencov 20. júna 2014 zorganizovalo občianske združenie Marginal. Týmto pochodom vyjadrili solidaritu utečencom, ktorí majú za sebou neľahký osud. Foto: TASR/Roman Hanc

Dáždnikové pochody ako súčasť sprievodných akcií Svetového dňa utečencov sa konali okrem Košíc aj v Bratislave, Žiline a Humennom.

Košice 20. júna (TASR) – Dáždnikový pochod ulicami košického Starého mesta sa dnes konal pri príležitosti Svetového dňa utečencov. Zhruba 20 účastníkov s otvorenými dáždnikmi symbolicky vyjadrilo podporu utečencom žijúcim na Slovensku.

"Dáždnik symbolizuje prístrešie a vyjadrujeme ním solidaritu s utečencami, ktorí museli opustiť svoje krajiny," uviedla pre TASR Daša Knošková, výkonná riaditeľka občianskeho združenia (OZ) Marginal.

Po pochode nasledovala verejná diskusia s utečencami o ich každodennom živote na Slovensku spojená s ochutnávkou jedál a výstavou fotografií. Dáždnikové pochody ako súčasť sprievodných akcií Svetového dňa utečencov sa dnes konali aj v Bratislave, Žiline a Humennom.

OZ Marginal realizuje na území stredného a východného Slovenska integračný projekt pre utečencov, ktorí dostali medzinárodnú ochranu azylu alebo doplnkovú ochranu. "V rámci projektu poskytujeme sociálne poradenstvo a asistenciu, právne poradenstvo či psychologické služby. Keď do projektu príde klient, pomáhame mu napríklad pri vybavovaní dokladov, asistenciou u lekárov, zaradení detí do škôl a škôlok, a podobne," priblížila Knošková. V Košiciach sa OZ Marginal stará približne o 35 klientov, ide o rodiny s deťmi, ale aj jednotlivcov.


Na Primaciálnom námestí sa hral futbal

Pri príležitosti Svetového dňa utečencov sa odohral 20. júna 2014 priateľský futbalový zápas na Primaciálnom námestí v Bratislave medzi výberom utečencov z Rohoviec a tímom Different Colours United. Snímka zo stretnutia.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Na Primaciálnom námestí v Bratislave si dnes rozložili futbalové bránky ľudia z utečeneckého tábora a hráči z multikultúrneho tímu, ktorý tvoria okrem cudzincov aj Slováci. Pred sídlo bratislavského primátora si prišli zahrať futbal a pri príležitosti Svetového dňa utečencov aj takto bojovať proti predsudkom či rasizmu. Chcú ukázať, že rôznorodosť obohacuje.

Futbalový zápas má upozorniť na problémy utečencov na Slovensku, poukázať na neľahké osudy ľudí, ktorí museli opustiť svoju krajinu, aj na problémy, ktorým musia denne čeliť. "Väčšinou pochádzajú z tretích krajín, sú teda inej farby pleti a tak čelia na Slovensku rasovým predsudkom. Panuje u nás totiž rezervovaný, možno až negatívny postoj voči rôznorodosti," hovorí o utečencoch Sergio Danilov, ktorý spolu s ďalšími prezentuje kampaň Šport spája - rôzne farby, jedna hra. Akcia tak utečencom pod svojím mottom odkazuje: Medzi nami si vítaný! "To hovorí za všetko. Chceme tak podporiť akceptáciu, prijímanie utečencov na Slovensku," povedal Danilov pre TASR.

Proti sebe sa dnes vo futbale postavili ľudia z utečeneckého tábora v Rohovciach spolu s hráčmi multikultúrneho tímu Different Colours United. Ten existuje už niekoľko rokov, pôsobí v amatérskej futbalovej lige v Bratislave a tvoria ho okrem cudzincov aj Slováci, ktorí radi hrajú futbal. "Vytvárame tam priestor na vzájomné spoznávanie sa väčšiny s menšinou," vysvetlil Danilov.



V utečeneckom tábore v Rohovciach je aj 43-ročný Antony Mungai z Kene. Vraví, že dnes nehrá, len povzbudzuje svoj tím. Na Slovensku je už niekoľko mesiacov, od novembra minulého roku. Prišiel sám, bez rodiny. Z Kene odišiel pre politické nepokoje. "Veľa sa tam zabíjalo a boli napadnutí členovia komunity, z ktorej pochádzam," vysvetľuje. Ak by bolo v krajine všetko v poriadku, chcel by sa vrátiť domov. "Situácia sa však vyvíja zle, už teda nie je bezpečné sa tam vrátiť," dodal.

Akcia bude pokračovať pochodom s dáždnikmi, ktoré majú symbolizovať ochranu, na Hviezdoslavovo námestie. Tam bude účastníkov čakať krátke divadelné predstavenie o dni zo života utečenca, vystúpenie umelcov zo zoskupenia Cirkus-Kus spolu s klientom tábora v Rohovciach z Iránu, koncert etno kapely či workshop s klientmi tábora v Rohovciach, ktorí budú maľovať a zároveň porozprávajú aj niečo o sebe. Celé podujatie sa zakončí diskusiou o utečeneckej problematike v posluchárni VŠVU na Hviezdoslavovom námestí, ktorej sa zúčastnia zástupcovia mimovládnych organizácií, ako aj Migračného úradu MV SR.

Modré dáždniky v Žiline

Aj v Žiline pochodom s modrými dáždnikmi si pripomenuli Svetový deň utečencov 20. júna 2014.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
S otvorenými modrými dáždnikmi prešlo dnes 15 ľudí z Afganistanu, Eritrey a zo Somálska centrom Žiliny, aby pri príležitosti Svetového dňa utečencov upozornili na ich neľahký osud. Po pochode nasledovala verejná diskusia s utečencami o ich každodennom živote na Slovensku, spojená s ochutnávkou jedál a výstavou fotografií.

Naša kultúra zatiaľ ešte nie je podľa terénneho sociálneho pracovníka občianskeho združenia (OZ) Marginal v Žiline Romana Bartoša voči utečencom otvorená. „Z toho dôvodu sa snažíme, i prostredníctvom takýchto akcií, rozvíriť diskusiu na témy, ako je integrácia osôb z tretích krajín. Aby sa rôzni ľudia mohli zapojiť a aby videli, že nežijeme len izolovane, ale táto problematika sa nás dotýka,“ povedal Bartoš.

Zdôraznil, že v krajinách pôvodu utečencov nastali rôzne typy konfliktov. „Mali podobu rôznych vzbúr, medzinárodných konfliktov alebo občianskych vojen. Z toho dôvodu tam dochádzalo k násiliu, rôznym rizikám a prakticky boli ohrozovaní na živote. Rozhodli sa teda opustiť krajinu pôvodu, aby mohli žiť v bezpečnej krajine. A tou bezpečnou krajinou sme v súčasnosti my,“ uviedol terénny sociálny pracovník OZ Marginal.

Európu podľa neho utečenci zväčša vnímajú ako jeden celok a neuvedomujú si až tak náležitosti prechodu hraníc či rôzne povinnosti. „Pre nich je Európa jedna mystická krajina, v ktorej sa všetci majú dobre. Oni prakticky už len prechod do Európy, do európskeho priestoru vnímajú ako veľký medzník v ich živote. Samozrejme, pri kontakte s reáliami môže dochádzať k rôznym vytriezveniam. Pretože Slovensko má, samozrejme, svoje dimenzie, ktoré sú veľmi odlišné od krajín, ako je Nemecko alebo štáty západnej demokracie. Ale pokiaľ majú zabezpečené prístupy na trh práce, vzdelávanie a tak ďalej, tak sú integrovaní, ostávajú u nás a sú veľmi šťastní. Pretože táto krajina je bezpečná a je pre nich dôležité byť v krajine, v ktorej nepociťujú žiadne obavy o svoj život alebo o svoje presvedčenie,“ uzatvoril Bartoš.