Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

V Košiciach sa v rámci projektu očkujú lekári a zdravotníci

Na snímke žena je očkovaná proti chrípke počas tlačovej konferencie Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti na tému Chránime našich pacientov. Očkujeme sa proti chrípke. Košice 21. októbra 2015. Foto: TASR/František Iván

Detská fakultná nemocnica a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb chcú tak zvýšiť počet zamestnancov očkovaných proti chrípke

Košice 21. októbra (TASR) - Cieľom rozbiehajúceho sa projektu, do ktorého sa v Košiciach tento týždeň zapojili Detská fakultná nemocnica (DFN) a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), je upozorniť lekárov, sestry a ďalších zamestnancov zdravotníckych zariadení na potrebu očkovania. Projekt pod názvom "Chránime našich pacientov, očkujeme sa proti chrípke" organizuje Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť (SEVS).

"Našou snahou je v prvom rade prebudiť lekárov a všetkých zdravotníkov k väčšej aktivite a zodpovednosti. Najmä v zdravotníckych zariadeniach, ktoré sa starajú o novorodencov, malých pacientov, chronicky chorých či významne oslabených pacientov je ochrana očkovaním proti chrípke u lekárov vecou morálnej a profesionálnej zodpovednosti. Je to ochrana nielen seba, svojich rodinných príslušníkov, ale aj ochrana našich pacientov," uviedla dnes pre novinárov riaditeľka DFN a členka SEVS Ingrid Urbančíková.

Zdravotnícke zariadenia a ambulancie, ktorých zamestnanci budú na viac ako 50 percent zaočkovaní proti chrípke, získajú certifikát projektu Chránime našich pacientov. "U nás máme zamestnancov, ktorí sa každoročne očkujú, akurát by sme chceli osloviť aj tých, ktorí dosiaľ váhali a v podstate nemysleli na to, že aj oni ako zdravotnícki zamestnanci by sa mali zapojiť do preventívnych programov. To očkovanie je odporúčané, u nás sme to realizovali spôsobom, že zamestnanci majú možnosť očkovať sa priamo v našom zdravotníckom zariadení vo vymedzenom pracovnom čase," priblížila ďalej Urbančíková. Pripomenula, že na oddeleniach nemocnice sú často najmenší pacienti, ktorí majú oslabený imunitný systém či rôzne závažné zdravotné komplikácie. Chrípka pre nich preto môže mať fatálne následky.

Do projektu sa zapojil aj košický VÚSCH, a.s. Jeho pacienti s ochorením srdca sú skupinou, pre ktorú chrípka predstavuje možné nebezpečenstvo. "Sme preto radi, že môžeme byť súčasťou projektu ochrany našich pacientov pred chrípkou. Uvedomujeme si zodpovednosť, akú voči našim pacientom máme," konštatoval predseda predstavenstva VÚSCH František Sabol, ktorý sa sám dnes nechal zaočkovať na pôde DFN proti chrípke.

Záštitu nad projektom prevzalo Ministerstvo zdravotníctva SR. Zdravotnícke pracoviská, nemocnice, oddelenia, ambulancie sa môžu zapojiť do projektu prostredníctvom stránky www.chranimenasichpacientov.sk.

Chrípka vlani na Slovensku zabila 25 ľudí. Ďalších zhruba 1200 zomrelo v dôsledku toho, že im skomplikovala základnú diagnózu. Odborníci v rámci prevencie odporúčajú očkovanie, a hoci chrípkové vakcíny hradia zdravotné poisťovne, Slovensko sa v rámci Európy vyznačuje nízkou mierou očkovania. V roku 2014 sa dalo zaočkovať necelých päť percent populácie. Príkladom bežným ľuďom majú byť v duchu projektu samotní zdravotníci.