Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Verejné a neziskové organizácie môžu využiť podporu pri IT projektoch

Richard Raši Foto: TASR/František Iván

Košický magistrát bude o projekte informovať materské a základné školy pod správou mesta.

Košice 29. júla (TASR) – Rôzne verejné či neziskové organizácie s obmedzeným rozpočtom v Košiciach majú možnosť využiť bezplatnú pomoc pri realizácii informačno-technologických riešení, ako je tvorba webových stránok. Ide o projekt NESS KDC Košiciam, ktorý v rámci spolupráce s mestom realizuje softvérová firma pôsobiaca v metropole východného Slovenska. Informovali o tom dnes predstavitelia spoločnosti a primátor Košíc Richard Raši.

Projekt je zameraný na podporu a rozvoj informatizácie. Zapojiť sa môžu školy, knižnice, múzeá, divadlá, miestne úrady, zdravotnícke a sociálne zariadenia, športové a kultúrne združenia či neziskové organizácie. Získať môžu napríklad modernú webovú stránku s profesionálnymi parametrami.

Finančná a prevádzková riaditeľka NESS KDC Zuzana Želinská uviedla, že firma v oblasti softvérového inžinierstva chce využiť svoj ľudský potenciál na podporu rozvoja informatizácie vo svojom okolí. Spustený projekt nie je jednorazový, ale časovo dlhodobý. Podieľajú sa na ňom aj mladí programátori či absolventi, pre ktorých je to cenná skúsenosť, ako aj zvučná referencia.

"V prvej fáze, v ktorej sme teraz, si môžu záujemcovia objednať napríklad webovú stránku. Potom ďalej to môžme rozvíjať, už to môže byť mobilná aplikácia alebo niečo iné, čo vyplynie zo spolupráce a toho, čo všetko by potrebovali," uviedla Želinská pre TASR. Organizácie so záujmom o využitie pomoci sa môžu prihlásiť na webstránke http://nesskdckosiciam.sk.

Košický magistrát bude o projekte informovať materské a základné školy pod správou mesta. Podpora súkromných spoločností, smerovaná verejnosti, je podľa primátora Rašiho z dlhodobého hľadiska potrebná a táto iniciatíva ukazuje spôsob, ako sa to dá. "Informatizácia je správnym krokom k zlepšeniu spolupráce vo všetkých sektoroch," konštatoval.