Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Krajský súd v Košiciach zrušil rozsudok v prípade 2 mafiánskych vrážd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súd sa opieral o výpovede dvoch chránených svedkov, ako aj ďalšie svedecké výpovede a znalecké posudky.

Košice 26. marca (TASR) – V kauze dvoch mafiánskych vrážd z rokov 2001 a 2003 v okrese Michalovce Krajský súd v Košiciach zrušil rozsudok Okresného súdu Košice I a vec mu vrátil na nové prerokovanie a rozhodnutie. Okresný súd vlani v júni v tejto kauze uznal za vinných Branislava A., označovaného za bývalého šéfa zemplínskeho podsvetia, jeho brata Erika A. a Štefana F.

"Dôvodom zrušenia rozsudku prvostupňového súdu je odstránenie procesných pochybení a doplnenie dokazovania," informovala dnes TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová. Rozhodnutie odvolacieho súdu na neverejnom zasadnutí padlo ešte 11. marca.

Pojednávanie okresného súdu v prípade tzv. skupiny adamčovcov prebiehalo v rokoch 2013-2014 za prísnych bezpečnostných opatrení v priestoroch košickej väznice. Branislav A. si už z minulosti odpykáva výnimočný trest doživotného väzenia. Podľa rozsudku z 24. júna 2014 preto súd v jeho prípade upustil od súhrnného trestu. Erik A. dostal trest odňatia slobody na 12 rokov s ochranným dohľadom na jeden rok a Štefan F. 20 rokov za mrežami s ochranným dohľadom na tri roky, obaja so zaradením v tretej nápravnovýchovnej skupine. Všetci traja sa proti rozsudku odvolali.

Súd sa opieral o výpovede dvoch chránených svedkov, ako aj ďalšie svedecké výpovede a znalecké posudky. Podľa rozsudku Erik A. v snahe uniknúť stíhaniu v inej trestnej veci nahovoril brata na fyzickú likvidáciu Jaroslava Baláža, ktorý mal predtým podpísať priznanie. Branislav A. a Štefan F. spolu s ďalšími osobami 2. februára 2001 Baláža previezli do rodinného domu v obci Čičarovce a donútili ho podpísať čisté listy papiera. Napokon ho mali uškrtiť povrazom a nahé telo zakopať pri obci Krišovská Liesková. Štefan F. okrem toho podľa rozsudku spáchal aj vraždu Ivana Skapinyeca, a to vo februári 2003 v rodinnom dome v obci Drahňov. Mladíka mal zaškrtiť rukami a potom zakopať pri Veľkých Kapušanoch.

Obžalovaní odmietli vinu, spolu s obhajcami hovorili o nezákonných postupoch pri vyšetrovaní, nedôveryhodnosti hlavných svedkov či rozporoch v ich výpovediach. Prokurátor odmietol nezákonnosť úkonov v prípravnom konaní, ako aj údajné "kupovanie" svedkov zo strany polície a prokuratúry. Rozpory vo výpovediach svedkov sa podľa neho netýkali samotných vrážd, ale nepodstatných vecí.

O rozhodnutí krajského súdu dnes informoval denník Korzár. Podľa jeho zdroja o odvolaniach nerozhodoval krajský senát, ktorému bol prípad pôvodne pridelený. "Keď sa totiž Štefan F. dozvedel o jeho zložení, podal námietku zaujatosti. Dvoch z troch členov senátu poznal z minulosti a mal obavu z ich prípadného neobjektívneho rozhodovania. S vylúčením z tejto veci súhlasili aj namietaní sudcovia. Krajský súd preto rozhodol o zmene v senáte, keď vymenil dvoch jeho členov," uviedol denník.