Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Košice: Sypače sú v teréne, sneženie ovplyvnilo aj MHD

Ťažké zimné sypače s radlicami na trati pretekov počas Cestárskeho rodea - súťaže v jazde zručnosti vozidiel zimnej údržby v Žiline 9. októbra 2015 Foto: TASR/Erika Ďurčová

Za každoročne najkritickejšie úseky komunikácií považuje tie, kde dochádza k stúpaniu či klesaniu trás liniek MHD.

Košice 2. decembra (TASR) – Spolu 14 veľkých sypačov a 11 malých mechanizmov aktuálne vykonáva zimnú údržbu v Košiciach. Pre TASR to povedal Jozef Verbovský zo spoločnosti Kosit, ktorá ju v meste zabezpečuje. Ako uviedol, s preventívnym posypom začali v pondelok približne dve hodiny po polnoci. Niektoré autobusy mestskej hromadnej dopravy (MHD) sa ráno skrižovali.

„Vonku sme mali okolo desať až 11 kusov techniky. Približne od 7.00 h, keď začalo intenzívne snežiť, bolo v teréne všetkých 25 vozidiel a 50 pracovníkov, ktorí majú na starosti ručné čistenie chodníkov, podchodov a ručné dočisťovanie komunikácií,“ povedal. Podľa neho zimnú údržbu vykonávali aj na bočných cestách, ktoré patria do druhého prioritného stupňa operačného plánu zimnej údržby mesta Košice.

Momentálne sa všetky aktivity sústreďujú najmä na prioritný stupeň číslo 1 a 2, respektíve postupne začíname s udržiavaním všetkých komunikácií,“ dodal Verbovský. Ako pripomenul, v prípade krízových situácií či kalamity majú pripravených dokopy 44 kusov techniky.

Za každoročne najkritickejšie úseky komunikácií považuje tie, kde dochádza k stúpaniu či klesaniu trás liniek MHD. „Na to dávame aj najväčší dôraz. Sypač trošku spomalí a sype viac, aby sa autobusy, napríklad v stúpaní na Furču alebo v iných lokalitách vedeli rozbehnúť zo zastávky,“ povedal s tým, že aj v pondelok evidovali problémy - niektoré autobusy sa skrižovali. Tie, ktoré sa nevedeli pohnúť dopredu, „predsypávali“.

Ako pre TASR povedala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Petrušová, situácia na komunikáciách bola stabilizovaná okolo 10.00 h. Ráno evidovali deväť neprejazdných úsekov. Kým niektoré autobusy MHD čakali na sypače, iné boli skrižované. Napríklad približne hodinu nebola obsluhovaná zastávka v kopci Cassovar. Rovnako jednu hodinu došlo v zastávke Klimkovičova k odklonu linky 19 cez Triedu KVP. DPMK na sociálnej sieti informoval, že pre komplikovanú poveternostnú situácie a s tým spojených problémov na miestnych komunikáciách dochádzalo prakticky na všetkých autobusových linkách v celom meste k meškaniu spojov do 30 minút. Električková doprava premávala bez obmedzení.