Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košická univerzitná nemocnica údajne nakúpila drahé ultrazvuky

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Podľa Via Iuris sa verejného obstarávania zúčastnila len jedna spoločnosť, ktorá ho aj vyhrala.

Bratislava 2. júna (TASR) - Košická univerzitná nemocnica L. Pasteura mala údajne nakúpiť predražené ultrazvuky, a to navyše v tendri, v ktorom sa nesúťažilo. Ministerstvo zdravotníctva podalo podnet na Generálnu prokuratúru SR. Informovala o tom vo svojom dnešnom spravodajstve televízia Markíza.

Odvoláva sa na zistenia mimovládnej organizácie Via Iuris, ktorá sa tendru venovala spolu s týždenníkom .týždeň. Markíza pripomína, že nemocnica vypísala súťaž ešte v roku 2013, vtedy podľa nej vyzeral tender sľubne. O dodávku prístrojov sa zaujímalo 13 firiem a mali súťažiť v elektronickej aukcii. Napokon sa to nestalo.

Podľa Via Iuris sa verejného obstarávania zúčastnila len jedna spoločnosť, ktorá ho aj vyhrala. Ostatné firmy sa síce o dodávku ultrazvukov zaujímali, ale nevedeli podľa mimovládnej organizácie splniť podmienky súťaže. Televízia uviedla ako príklad brzdiaci mechanizmus. Hoci podľa odborníkov stačí brzdenie na dvoch kolieskach, košická nemocnica chcela až na štyroch.

Via Iuris podľa televízie tiež tvrdí, že košické prístroje sú výrazne predražené. Podľa mimovládky obstarala košická nemocnica ultrazvuk pre rádiologické oddelenie v hodnote 92.000 eur bez dane z pridanej hodnoty. Vsetínska nemocnica pritom podľa mimovládnej organizácie obstarala porovnateľný prístroj za 51.000 eur.

Košická nemocnica tvrdí podľa televízie Markíza, že vysúťaženú cenu čakala a úplne v poriadku bol podľa nej aj tender. Nemocnica odmieta tvrdenie, že podmienky súťaže boli nastavené diskriminačne.

Televízia spolu s mimovládkou informovala aj o tom, že vo výberovej komisii sedia ľudia blízki predstaviteľom vládnej strany Smer-SD. Napríklad Branislav Paška, ktorý je synovcom Pavla Pašku. Ten po medializácii nedávnej kauzy piešťanského CT-prístroja odstúpil z funkcie predsedu parlamentu.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák avizoval, že sa prípadom bude zaoberať. Jeho ministerstvo podľa hovorcu Petra Bublu zaujímajú odpovede na otázky, aké boli ceny a koľko bolo súťažiacich. "A preto ministerstvo zdravotníctva dnes dáva podnet na Generálnu prokuratúru," povedal pre televíziu Bubla.