Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

UNLP preinvestuje tento a budúci rok na rozvoj viac ako 6,5 mil. eur

Na snímke nové veľkokapacitné odberové miesto na ochorenie COVID-19 v areáli Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na Ipeľskej ulici v Košiciach 23. septembra 2020. Foto: TASR - František Iván

V mimoriadne zložitom a zanedbanom stave je aj množstvo zdravotníckej techniky.

Košice 15. októbra (TASR) - Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach plánuje do konca tohto a v priebehu budúceho roka investície na rozvoj vo výške 6,5 milióna eur. Oznámil to vo štvrtok generálny riaditeľ nemocnice Vladimír Grešš. Nemocnica získa financie kombináciou z vlastných zdrojov, mimoriadnych kapitálových zdrojov pridelených z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a z eurofondov.

Z investícií pôjde 3,2 milióna eur na sanovanie vážnych havarijných stavov v nemocničných budovách a spustenie nových röntgenov a magnetickej rezonancie. Suma 2,3 milióna eur je určená na rekonštrukciu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny a milión eur na zabezpečenie zdravotníckej techniky pre liečbu pacientov s ochorením COVID-19, informovala nemocnica.

Revízia stavu budov a nehnuteľností poukázala podľa vedenia UNLP na zanedbávanie pravidelného investovania do obnovy budov a zariadení. "Vo výške 2,435 milióna eur musíme nevyhnutne riešiť neodkladné opravy, a to najmä havarijný stav vzduchotechniky, chladenia a kúrenia. V pláne je aj nákup záložného kompresora pre medicinálny vzduch pre areál na Triede SNP a pre Detskú fakultnú nemocnicu Košice. V prípade výpadku existujúceho kompresora by ostali obe nemocnice bez dodávky stlačeného vzduchu, ktorý je potrebný pre liečbu pacientov a pri operáciách na operačných sálach. Časť financií pôjde aj na modernizáciu práčovní, ktoré stále používajú technológie staré vyše 40 rokov," priblížil Grešš.

Takmer 385.000 eur z celkovej sumy pôjde na nevyhnutné stavebné úpravy pre umiestnenie a inštaláciu štyroch nových röntgenov. Dva majú byť nainštalované na Rastislavovej ulici, jeden v pavilóne Kliniky pracovného lekárstva a Neurologického oddelenia, a druhý v chirurgickom monobloku na treťom poschodí. Dva röntgeny umiestnia na urgentnom príjme na Triede SNP.

Samotné röntgeny zakúpila nemocnica ešte vlani v decembri, dohromady ich je sedem. Pre nezrealizované stavebné úpravy v prvej polovici tohto roka sa však podarilo nainštalovať len tri. Ďalšie štyri by tak po ukončení verejného obstarávania na stavebné práce a ich realizácii mali slúžiť pacientom od jari 2021. Aj novú magnetickú rezonanciu by mali uviesť do prevádzky v prvej polovici budúceho roku. Umiestnená bude v budove nového urgentného príjmu na Rastislavovej ulici. Náklady na stavebné úpravy presiahnu 380.000 eur.

UNLP sa bude uchádzať aj o financie z európskych štrukturálnych fondov, konkrétne z výzvy na posilnenie kapacít v zdravotníckom systéme v súvislosti s pandémiou COVID-19. Pavilón, kde sídli Klinika infektológie a cestovnej medicíny, zrekonštruujú v budúcom roku. Ide o kliniku, kde sa aktuálne prioritne venujú liečbe pacientov s ochorením COVID-19.

V mimoriadne zložitom a zanedbanom stave je aj množstvo zdravotníckej techniky. "Milión eur, ktorý plánujeme investovať z kapitálových výdavkov, pokryje skutočne len to najnevyhnutnejšie. Prioritne by malo ísť o doplnenie zdravotníckej techniky pre liečbu pacientov s ochorením COVID-19," uviedol výkonný riaditeľ UNLP Martin Paulo. V krátkom čase chce nemocnica zabezpečiť mobilný RTG prístroj a ultrazvukové prístroje, ktoré sa používajú na diagnostiku COVID pneumónie. V súčasnosti dopĺňajú vybavenie jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS) tak, aby spĺňali najvyšší štandard.