Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Rozprávkové Vianoce: Dominantou košického centra ruské koleso

Na snímke vyhliadkové ruské koleso na Hlavnej ulici v Košiciach 5. decembra 2019. Koleso sa bude točiť v centre mesta od 5. decembra do 6. januára počas trvania Košických rozprávkových Vianoc. FOTO TASR – Roman Hanc Foto: TASR

Počas podujatia, ktorého súčasťou sú aj vianočné trhy, sa budú podľa magistrátu konať aj súťaže o bezplatné jazdy.

Košice 5. decembra (TASR) – Dominantou tohtoročných Košických rozprávkových Vianoc bude 32 metrov vysoké takzvané ruské kolo, ktoré je umiestnené v centre mesta. Ako informuje magistrát na svojej webovej stránke, jeho stavba trvala štyri dni a v prevádzke bude od štvrtka (5. 12.) do 6. januára 2020.

Povolenie na zabratie verejného priestranstva vydalo mesto spolu s príslušnými orgánmi. Bezpečnosť a funkčnosť atrakcie podľa magistrátu potvrdzuje aj jeho nová revízna správa spred mesiaca. „V spolupráci s mestskou políciou budú okolo kolesa umiestnené zábrany, ktoré zabezpečia, aby sa do priestoru v blízkosti atrakcie nemohli dostať autá a nebola tak ohrozená prevádzka ani bezpečnosť návštevníkov ruského kola. Rovnako prevádzkovateľ súhlasil s obmedzením hlučnosti a s prispôsobením atrakcie celkovému dizajnu Košických rozprávkových Vianoc,“ uvádza mesto.

Podľa neho po dohode s partnermi zo súkromnej a verejnej sféry časť partnerských príspevkov atrakcie poputuje na charitatívnu zbierku Primátorský punč. Výťažok z nej bude rozdelený medzi Arcidiecéznu charitu Košice, Vysokošpecializovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša v Košiciach, DOMKO - Domov sociálnych služieb v Košiciach a ETP Slovensko.



Už pred rokom som sa vyjadril, že Košické rozprávkové Vianoce potrebujú po 25 rokoch nový impulz. Z tohto dôvodu sme pripravili viacero noviniek. Nielenže budeme viac dbať na čistotu, poriadok alebo bezpečnosť návštevníkov, no pribudnú nám aj viaceré atrakcie, ako sú ruské kolo alebo verejné klzisko v mestskom parku, ktoré už onedlho takisto plánujeme spustiť,“ povedal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.



Počas podujatia, ktorého súčasťou sú aj vianočné trhy, sa budú podľa magistrátu konať aj súťaže o bezplatné jazdy. Jedna potrvá približne päť minút. V kabínkach ruského kola sa naraz dokáže voziť 144 ľudí.