Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

V košickej vedeckej knižnici vlani dominovala virtuálna návštevnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Košiciach v minulom roku hospodárila s finančnými prostriedkami v objeme 2,07 milióna eur.

Košice 10. mája (TASR) - Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Košiciach v minulom roku hospodárila s finančnými prostriedkami v objeme 2,07 milióna eur. Navštívilo ju takmer 45.000 návštevníkov, pre protipandemické opatrenia musela až 248 dní poskytovať služby v obmedzenom režime. Knižnica o tom informovala v rámci verejného odpočtu plnenia úloh za rok 2021.

Činnosť knižnice na základe kontraktu s Ministerstvom kultúry (MK) SR bola zameraná najmä na zabezpečenie úloh v oblasti odborných knižničných a vedeckovýskumných činností. „V roku 2021 dominovala virtuálna návštevnosť jej nových webových stránok a knižničného online katalógu, ako aj elektronické služby. Návštevnosť online katalógu 494.538 predstavuje nárast o 20,6 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom,“ uviedla knižnica. Takmer 11.500 registrovaných používateľov si vypožičalo 119.321 dokumentov, stiahlo 4089 zdigitalizovaných dokumentov a vyhotovilo 35.500 strán na samoobslužných skeneroch.

Knižničný fond obsahuje v súčasnosti 1.840.495 dokumentov. V uplynulom roku pribudlo 6033 nových kníh a 1098 titulov periodík. Vedecká knižnica vydala druhú časť súborného diela Dejatelia východného Slovenska a v priestoroch na ulici Pri Miklušovej väznici otvorila novú expozíciu tlačí 16. storočia so sprístupnením vzácnej Vizsolyskej Biblie.

V správe knižnice, ktorá je rozpočtovou organizáciou, je päť budov, z ktorých štyri sú národné kultúrne pamiatky. V budove na Hlavnej ulici došlo k výmene ďalších 14 okien na fasáde, k rozsiahlym opravám krovu, komínov a vonkajšej terasy či výmene rozvodov studenej vody. V budove na Pribinovej ulici v suterénnom sklade kníh inštalovali nové vzduchotechnické zariadenia, v ďalších objektoch sa riešili havárie a opravy súvisiace s kanalizačným vedením, dažďovými zvodmi, výmenou kotla či statické problémy objektov a múrov. Vo vstupe do budovy na Hlavnej ulici pribudol recepčný pult.