Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Veľké skleníky Botanickej záhrady v Košiciach sú už opravené

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Práce trvali od apríla do decembra 2014.

Košice 20. februára (TASR) - Stavebné práce na rozsiahlej oprave troch hlavných expozičných skleníkov Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sú už úspešne dokončené. Práce trvali od apríla do decembra 2014.

"Rozsiahla oprava v hodnote takmer 410.000 eur bola realizovaná v priebehu ôsmich mesiacov a univerzita ju hradila z vlastných zdrojov. Väčšinu finančných prostriedkov získala predajom nadbytočného nehnuteľného majetku, časť bola financovaná príspevkom z rozpočtu Botanickej záhrady a Prírodovedeckej fakulty," uviedol rektor UPJŠ Ladislav Mirossay. K oprave skleníkov pristúpili podľa neho z viacerých dôvodov. V prvom rade sa opravou zlepšila ich bezpečnosť, predĺžila sa životnosť, zvýšil sa komfort ich používania, došlo k výraznej energetickej úspore pri prevádzke a dôležité bolo aj estetické hľadisko stavby.

"Oprava sa týkala troch najväčších expozičných skleníkov odovzdaných do užívania v roku 1958, ktoré svojmu účelu slúžili nepretržite 56 rokov a boli vystavené extrémnym podmienkam pre interiérovú teplotu a vysokú relatívnu vlhkosť vzduchu. Tieto expozičné skleníky boli na vtedajšiu dobu jedny z najväčších v strednej Európe a od počiatku boli permanentne využívané na výsadbu tropickej a subtropickej vegetácie určenej pre celoročne prístupnú expozíciu širokej verejnosti," hovorí riaditeľ Botanickej záhrady Sergej Mochnacký.

Práce zahŕňali demontáž pôvodných skiel a nenosnej konštrukcie, očisťovanie a ošetrovanie pôvodných nosných kovových konštrukcií základným náterom a povrchovými vrstvami, výmenu nenosných pozinkovaných zasklievacích prvkov za hliníkové profily a nahradenie sklenených výplní polykarbonátovými doskami. Pri odstraňovaní častí pôvodného opláštenia demontovali 31.600 kilogramov pôvodného zasklenia a oceľových profilov.

"Počas výmeny bolo použitých viac ako 2100 štvorcových metrov polykarbonátových dosiek, takmer 3,5 kilometra nových zasklievacích hliníkových profilov a približne 13,4 kilometrov tesnenia. Nosná kovová konštrukcia o rozvinutej ploche asi 1900 štvorcových metrov bola ručne očistená a opatrená trojnásobným náterom, pri ktorom sa spotrebovalo približne 3300 kilogramov náterových hmôt. Môžeme tiež skonštatovať, že práce na skleníkoch trvali celkovo 10.000 pracovných hodín," priblížila Ingrid Faťolová z referátu investičných činností rektorátu UPJŠ.

Procesu opravy skleníkov predchádzalo vybratie a presadenie všetkých prácami ohrozených rastlín do nádob. V skleníkoch ostali len 20- až 30-ročné stromy, ktoré nebolo možné presadiť. "Tie sme radikálne orezali a už teraz vidíme, ako regenerujú. Rastliny posadené v nádobách, ktoré ešte čakajú na návrat do pôvodného prostredia, momentálne pestujeme v pestovateľských skleníkoch. Sme príjemne prekvapení, že sme pri množstve rastlín, ktorých sa práce v skleníkoch dotkli, doteraz zaznamenali len minimálne straty. S napätím ešte práve v tomto období očakávame, ako zareagujú cykasy, ktoré vyháňajú listy len raz za rok," ozrejmil vedúci oddelenia tropickej a subtropickej flóry Botanickej záhrady Peter Fridman.

Po úspešnom dokončení opráv sú už skleníky v režime prevádzky. V ich interiéri zamestnanci v súčasnosti realizujú práce na obnove pôvodnej výsadby exotickej flóry. Zároveň pracujú na výsadbe a úprave s modernou víziou expozícií, vrátane prebudovania pochôdzkových trás. Návštevníci Botanickej záhrady UPJŠ sa tak budú môcť tešiť nielen na krásny výzor stavby obnovených skleníkov, ale aj novú záhradnú architektúru.