Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Košice vlani prilákali rekordný počet návštevníkov

Na snímke historická budova Štátneho divadla Košice (ŠDKE) v Košiciach Foto: TASR – František Iván

Vo výraznej miere Košiciam vzrástol počet turistov v letných mesiacoch júl – august.

Košice 9. februára (TASR) – Návštevnosť Košíc zaznamenala v minulom roku rekordné čísla s celkovým počtom 337.217 prenocovaní. Oproti roku 2014 to predstavuje nárast až o 21 %. V pomere k roku 2013, kedy boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK), ide o deväťpercentné zvýšenie. Informovala o tom oblastná organizácia cestovného ruchu Košice Turizmus.

"Sme prvou európskou destináciou s titulom Európske hlavné mesto kultúry, ktorá do dvoch rokov prekonala čísla návštevnosti z roku, kedy tento titul niesla," uviedla dnes výkonná riaditeľka Košice Turizmus Iveta Niňajová. "Kontinuálna a systematická práca marketingu miesta, tzv. destinačného marketingu, pre mesto Košice priniesla po piatich rokoch svoje ovocie." Minulý rok tak podľa organizácie cestovného ruchu prekonal všetky očakávania.

V roku 2013, kedy boli Košice v pozornosti zahraničných médií, mesto podľa údajov vybranej dane z ubytovania dosiahlo 308.955 prenocovaní. V roku 2014 toto číslo pokleslo na 279.159. V roku 2015, najmä vďaka zvýšenému záujmu firemnej klientely o organizovanie firemných a odborných podujatí a záujmu návštevníkov o Košice v letných mesiacoch júl a august, sa počet prenocovaní zvýšil na viac ako 337.000. Približne 15.000 prenocovaní pritom vytvorila septembrová Medzinárodná šesťdňová motocyklová súťaž, ktorá na desať dní blokovala výraznú časť ubytovacej kapacity Košíc.

"Vďaka patrí všetkým našim privátnym aj verejným partnerom, neziskovým organizáciám, kultúrnym operátorom, ktorí po Európskom hlavnom meste kultúry v meste zostali so svojou ponukou a naďalej zvyšujú jeho atraktívnosť v očiach existujúcich aj budúcich návštevníkov," konštatovala Niňajová.

Vo výraznej miere Košiciam vzrástol počet turistov v letných mesiacoch júl – august. Oproti roku 2014 išlo o nárast o 22,3 %. Košice sa tak stali miestom zastavenia alebo pobytu pre návštevníkov aj počas ich dovolenkového obdobia, čo podľa výkonnej riaditeľky Košice Turizmus znamená, že sa postupne stávajú vyhľadávanou turistickou destináciou