Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Do košickej zoo prišlo tento rok už 200-tisíc návštevníkov

V košicej ZOO sa pred dvomi týždňami narodilo mláďa zebry chapmanovej, je to v poradí už štrnáste mláďa v chove ZOO, matkou sa stala samica Alambra, otcom samec Bruno. Mláďatko je životaschopné, matka sa oňho veľmi vzorne stará, ešte cicia materské mlieko a momentálne je umiestnené v maštali kvôli počasiu. Na snímke mláďa s matkou. Foto: TASR/František Iván

Jubilejná návštevníčka prezradila, že do zoo chodí pravidelne so svojimi kamarátkami, ktoré taktiež majú malé deti.

Košice 29. októbra (TASR) - V košickej Zoologickej záhrade dnes privítali tohtoročného dvestotisíceho návštevníka. Stala sa ňou Košičanka Vladimíra Čižmárová, ktorá prišla do zoo so svojimi dvoma deťmi.

Jubilejná návštevníčka prezradila, že do zoo chodí pravidelne so svojimi kamarátkami, ktoré taktiež majú malé deti. Pre zvieratá prinesú vždy aj suchý chlieb.

"Minulý rok naša zoo privítala dvestotisíceho návštevníka v septembri. Návštevnosť tohtoročnej sezóny v rozhodujúcej miere ovplyvnilo počasie, napriek tomu sa zaradí v histórii zoo k úspešným. Dvestotisícovú hranicu návštevnosti totiž košická zoo prekonala prvý raz vlani," uviedol pre TASR riaditeľ zoo Erich Kočner.

Najnovší prírastok zaznamenala zoo v Kavečanoch v stáde zebier Chapmanových. Mláďa, ktoré sa narodilo pred dvoma týždňami, je už 14. mláďaťom narodeným u týchto afrických kopytníkov. "Rodičmi sú samec Bruno a samica Alhambra. Pohlavie mláďaťa zatiaľ nepoznáme," povedal zoológa Patrik Pastorek.

Košická zoo chová zebry Chapmanove od roku 1990, v súčasnosti tvorí stádo šesť jedincov - samec, štyri samice a mláďa. Chovný žrebec Bruno pribudol v roku 2010 zo Zoo Dvůr Králové, Alhambra sa narodila v Košiciach v roku 2005.

Zebra Chapmanova (Equus quagga chapmani) je jednou zo šiestich poddruhov zebry stepnej, obýva savany južnej a východnej Afriky.