Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Známu košickú podnikateľku polícia obvinila z krátenia dane

Pojednávanie s Eleonórou M. v máji minulého roka, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Podnikateľka z Pereša dala vystaviť 32 faktúr, k plneniu faktúr však nedošlo.

Košice 5. marca (TASR) – Známu košickú podnikateľku Eleonóru M. obvinila polícia v ďalšej kauze. Okrem nej je za pokračujúci zločin krátenia dane a poistného formou spolupáchateľstva obvinený aj súdny exekútor Karol M. Potvrdila to košická krajská prokuratúra.

"Obvinenie spočíva v tom, že Eleonóra M. po predchádzajúcej dohode s Karolom M. v priebehu roka 2013 dala vystaviť v mene spoločnosti N.M. celkom 32 faktúr spolu s príslušnými dokladmi o úhrade napriek tomu, že k zdaniteľnému plneniu z týchto faktúr nedošlo. Karol M. tieto doklady zaúčtoval do svojho účtovníctva a na základe nich si uplatnil pre svoj úrad a pre úrad svojej dcéry Denisy R., tiež exekútorky, na daňovom úrade Košice neoprávnene odpočet DPH, čím spôsobil daňovému úradu škodu vyše 17.000 eur," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

V súčasnej fáze vyšetrovania nie je podľa neho možné uvádzať žiadne ďalšie podrobnosti. Obvinenie vzniesol policajný vyšetrovateľ 20. februára.

Eleonóra M. je už od septembra 2013 vo vyšetrovacej väzbe pre obavy z marenia trestného stíhania. Tento prípad sa týka organizovanej skupiny, ktorá mala falšovať doklady a podávať nepravdivé daňové priznania. Na odpočtoch DPH mali obvinení takto získať vyše milión eur. Podnikateľka je obvinená aj v ďalších prípadoch.