Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Prvenstvo košickej zoo: Odchovali mláďatá výra západosibírskeho

Na snímke sprava hlavný zoológ Patrik Pastorek a inšpektorka chovu Alena Čičmancová s mláďatami výra západosibírskeho. Košice, 8. júna 2021. Foto: TASR - František Iván

O chovateľskom úspechu svedčí skutočnosť, že za posledný rok sa vyliahlo dovedna len osem mláďat výra západosibírskeho v piatich zoologických záhradách na svete.

Košice 8. júna (TASR) – V košickej zoologickej záhrade sa vyliahli tri výry západosibírske, ktoré na Slovensku dosiaľ neodchovala žiadna zoo. Unikátne prírastky sa prihlásili na svet pred pár týždňami. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

Výr západosibírsky (Bubo bubo sibiricus) je poddruhom výra skalného a je známy najsevernejším areálom výskytu zo všetkých sov. Prirodzene sa vyskytuje od Uralu až po Altaj. Košická zoo ho začala chovať koncom minulého roka, keď v kolekcii vtákov pribudol pár, a to deväťročná samica a o rok starší samec. Soví pár sa veľmi rýchlo aklimatizoval, keďže už v tejto sezóne úspešne zahniezdil.



O chovateľskom úspechu svedčí skutočnosť, že za posledný rok sa vyliahlo dovedna len osem mláďat výra západosibírskeho v piatich zoologických záhradách na svete. „Tieto sovy si nestavajú žiadne zložité hniezda. Uspokoja sa s priehlbinou v skalách alebo aj s krytými nedostupnými miestami. Ide o skôr klasický priebeh inkubácie, keď samica zahrieva vajcia a samec sa o ňu všestranne stará. Stráži hniezdo a nosí jej potravu. Inkubácia môže trvať aj vyše mesiaca,“ vysvetlil zoológ Patrik Pastorek.

Výr západosibírsky sa živí cicavcami, ale aj vtákmi strednej veľkosti. Ide o jednu z najväčších sov na svete. V porovnaní s výrom skalným má omnoho svetlejšie sfarbenie.
Na snímke matka mláďat výra západosibírskeho. Košice, 8. júna 2021.
Foto: TASR

Zoo Košice chová v súčasnosti šesť druhov sov, pričom všetky patria k ohrozeným. Tak ako ostatné zvieratá v zoo, aj sovy musia dostať nezameniteľné označenie. Predovšetkým u cicavcov ide o tzv. čipovanie, u vtákov o krúžkovanie. V utorok v košickej zoo označili aj najmladšie prírastky výrov západosibírskych. Každý krúžok okrem označenia krajiny obsahuje aj jedinečný číselný kód.