Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Košická zoo napriek výpadku už dosiahla vlaňajšiu návštevnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Zoo sa aktuálne pripravuje na otvorenie environmentálneho vzdelávacieho centra ZooDom na Mojmírovej ulici.

Košice 7. októbra (TASR) – Zoologická záhrada Košice už v prvých dňoch októbra dosiahla vlaňajšiu celoročnú návštevnosť. Od začiatku roka do jej areálu zavítalo takmer 219 000 návštevníkov.

„Tento výsledok považujeme za úspech najmä preto, že zoologická záhrada bola zatvorená v tomto roku 105 dní v kuse. Najskôr to bolo od 7. januára do 10. februára z dôvodu vtáčej chrípky. Následne od 11. februára do 19. apríla sme boli nútení zatvoriť brány pre verejnosť z dôvodu protipandemických opatrení. Vlani nás covid zatvoril tiež, ale len na 40 dní,“ uviedol riaditeľ zoo Erich Kočner.

Z pohľadu návštevnosti patrili k najlepším letné mesiace vrátane júna. Do zoo v tomto období prišlo viac ako 160.000 návštevníkov. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zoo zaznamenala výrazne menej zahraničných návštevníkov, ich počet klesol asi o polovicu. Z nich najväčšie zastúpenie mali českí turisti, potom maďarskí, ukrajinskí a poľskí.

Ako ďalej informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová, už tradične lákali návštevníkov mláďatá. V tomto roku „zabodovali“ štvorčatá belaní tundrových, päť surikát, mláďatá makaka magota, ale aj antilop a pštrosov nandu. Stálej obľube sa teší dvojica medvieďat Filip a Máša zachránených z voľnej prírody v roku 2020. S veľkým záujmom sa stretli aj leopardy čínske.

V týchto dňoch je najväčšou atrakciou pre návštevníkov jelenia ruja. Impozantný samec dáva mohutným hlasom najavo svoju vládu nad „háremom“ samíc. Úplne inak sa ozýva iný druh jeleňa – wapiti sibírsky, ktorý láka samice pískaním.

Zoo sa aktuálne pripravuje na otvorenie environmentálneho vzdelávacieho centra ZooDom na Mojmírovej ulici. V časti Altaj zase pribudnú dve voliéry pre nových obyvateľov tejto oblasti, a to líšky korzak.

„V súčasnosti zoo chová 1500 zvierat v 300 druhoch. Mimoriadnu pozornosť si zaslúžia zvieratá, ktoré sú už v prírode vyhynuté. K takým patrí priamorožec šabľorohý, ktorého Zoo Košice úspešne odchováva. Spomedzi vtákov je to napríklad bažant pestrý, ktorý nebol pozorovaný v prírode už 20 rokov,“ doplnila Malešová.