Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Košická župná paralympiáda ponúka zápolenia v bedmintone či boccii

Z Košickej župnej paralympiády v Košiciach 2. júna 2023. Na snímke tanečné vystúpenie Helena Kašická a Martin Šolc z tanečného klubu Ellegance. Foto: TASR František Iván

Ide v poradí o tretiu župnú paralympiádu na Slovensku, pričom finálové kolo sa uskutoční 26. augusta v Piešťanoch.

Košice 2. júna (TASR) - Príležitosti na športové zápolenie hendikepovaných mladých ľudí ponúka Župná paralympiáda v Košickom kraji, ktorá sa v piatok koná v telocvični na Strednej odbornej škole (SOŠ) informačných technológií v Košiciach. Pre desiatky účastníkov sú v programe súťaže v bedmintone, bocci či stolnom tenise, súčasťou sú aj ďalšie ukážkové športy.

Ide v poradí o tretiu župnú paralympiádu na Slovensku, pričom finálové kolo sa uskutoční 26. augusta v Piešťanoch. Snahou pilotného projektu Slovenského paralympijského výboru (SPV) v spolupráci so samosprávnymi krajmi je aktivizácia a zapojenie do športu zdravotne znevýhodnených detí a mládeže.

"Chceme poskytnúť občanom so zdravotným znevýhodnením, ale najmä so zameraním na deti a mládež, možnosť skúsiť si rôzne paralympijské športy a nájsť aj záľubu a sebarealizáciu a možno do budúcna aj nájsť nových paralympisjkých víťazov," uviedol pre novinárov generálny sekretár SPV Samuel Roško. Športové aktivity podľa neho môžu hendikepovaným pomôcť prekonávať prekážky, s ktorými sa v živote stretávajú.



Na súťaž sa prišli pozrieť aj ďalší študenti krajských stredných škôl, účastníkov prišiel podporiť aj hokejový brankár HC Košice Dominik Riečický a v exhibícii tanečného športu na vozíku sa predstavila majsterka sveta Helena Kašická s tanečným partnerom.

Podujatie podporuje finančne aj organizačne Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý podpísal s SPV memorandum o spolupráci. "Župná paralympiáda má dať aj odkaz všetkým deťom, ktoré čelia rôznym prekážkam, či už sa s nimi narodili, alebo ich postretli počas života, aby sa neuzatvárali do seba, otvorili sa svetu, išli si zmerať svoje sily a že prostredníctvom športu dokážu prekonávať samých seba," povedal podpredseda KSK Ladislav Lörinc.