Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Košickí dobrovoľníci distribuujú rúška pre seniorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do služby pomoci seniorom je aktuálne zapojených približne 40 dobrovoľníkov.

Košice 28. marca (TASR) - Najrizikovejšej skupine obyvateľov pomáha počas preventívnej karantény aj Dobrovoľnícke centrum Košického kraja (DCKK). Za posledné dni vyrobilo pre seniorov 1600 ochranných tvárových rúšok a zriadilo im aj telefonickú linku. "Do aktivít sa hlásia ďalšie desiatky dobrovoľníkov," priblížila hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Ako informovala, okrem šitia a distribúcie ochranných rúšok dobrovoľníci zabezpečujú seniorom aj osobné návštevy či psychologickú podporu, a to prostredníctvom telefonickej linky. "Dobrovoľníkov môžu kontaktovať aj v prípade, ak potrebujú napríklad vyvenčiť domáceho miláčika, či priniesť knihu na prečítanie," doplnila Terezková s tým, že rozhovor na telefonickej linke 0905601861 poskytujú študenti psychológie a pracovníci z liniek dôvery. Dodala, že DCKK chce byť nápomocné aj rodinným príslušníkom seniorov, a to najmä v prípade, keď sa s ním nevedia skontaktovať. "Okrem polície je možné upovedomiť aj dobrovoľníkov, ktorí situáciu preveria," vysvetlila.

Do služby pomoci seniorom je aktuálne zapojených približne 40 dobrovoľníkov. Medzi desiatkami ďalších záujemcov sú "najmä študenti psychológie či sociálnej práce, aj opatrovateľky, ktoré by za iných okolností vykonávali svoju prácu za hranicami Slovenska", doplnila. Záujem o dobrovoľnícke aktivity ocenil i predseda KSK Rastislav Trnka, a to najmä z dôvodu vysokého počtu seniorov v kraji. "V Košickom kraji žije v rámci Slovenska najvyšší počet ľudí nad 65 rokov, a to takmer 123.000. Aj preto sa snažíme robiť všetko pre to, aby naši seniori boli čo najviac chránení a aby sa ich šírenie nového koronavírusu dotklo čo najmenej," uviedol v tejto súvislosti.