Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Alternatívnu menu košický dukát majú rozšíriť nové mince

Košický 5 dukát - lokálne platidlo, ktoré je súčasťou projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb, v Košiciach 10. decembra 2015. Na snímke autor mince Branislav Rónai z Kremnice so sadrovými odliatkami. Foto: TASR/František Iván

Lokálne paralelné meny vznikli minulý rok aj v Bratislave a vo Zvolene, kde zaviedli vo vybraných prevádzkach alternatívne platidlo, tzv. živec.

Košice 10. decembra (TASR) – V projekte alternatívnej meny košický dukát, ktorá má podporiť miestnych prvovýrobcov a obchodníkov, uviedli dnes v Košiciach do obehu ako platidlo novú mincu – päťdukát. Súkromný projekt spustilo toto leto občianske združenie Košický dukát na výmenu tovarov a služieb, doposiaľ sa doň zapojilo 34 rôznych prevádzok a podnikateľov.

Pri výmene tovarov a služieb sa doteraz mohlo platiť jednodukátom s výmenou k euru v pomere 1 ku 1. Nový päťdukát vyrazili v Mincovni Kremnica v počte 5000 kusov, autorom je aj v tomto prípade medailér Branislav Rónai. Na líci je detail košického erbu, päťka a nápis Košický dukát. Na rube je kompozícia z detailu gotického okna a Kaplnky sv. Michala. Minca s priemerom 22 milimetrov je vyrobená z niklu a mosadze.



Košický 5 dukát - lokálne platidlo, ktoré je súčasťou projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb, v Košiciach 10. decembra 2015.
Foto: TASR/František Iván
Projekt tak podľa predsedu združenia Košický dukát Vladimíra Gürtlera pokračuje, hoci mnoho ľudí si jednodukát necháva doma ako pamiatku. Práve päťdukát by mal napomôcť rozšíreniu tohto doplnkového platidla s podporou rozvoja lokálnej ekonomiky. "Vzhľadom na veľmi dobré reakcie ľudí sme sa rozhodli, že z toho urobíme projekt na minimálne tri roky. V roku 2016 bude vydaná dvojka a v striebre päťdesiatka, v roku 2017 desiatka a dvadsiatka, a v roku 2018 v zlate stodukát," povedal Gürtler pre novinárov.

Medzi subjektmi, ktoré na základe zmluvného vzťahu s občianskym združením akceptujú košický dukát, sú napríklad reštaurácia, hotel, kaviareň, vinotéka, informačné centrum, antikvariát, veterinár, záhradnícka firma či stolárstvo. Nachádzajú sa najmä v Košiciach, ale aj na iných miestach Košického kraja.

Lokálne paralelné meny vznikli minulý rok aj v Bratislave a vo Zvolene, kde zaviedli vo vybraných prevádzkach alternatívne platidlo, tzv. živec.